CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Ön azt a korábbi kormányzati gyakorlatot folytatja most ellenzékben, hogy egy-egy rövid félmondatból kivetít országos jelenségre, egy-egy saját állítást úgy állít be, mintha az országban csak az lenne érvényes, és sorozatosan csúsztat, és olyan általános megállapításokat tesz, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.
Hogy hátulról kezdjem a felsorolást, amit ön tett itt a napirend előtti felszólalásában, ön egyetlen adatot ragadott ki abból a négy adatból, amit a KSH közzétett az elmúlt héten, ami a foglalkoztatási helyzetet jellemzi. Ön azt az egy adatot említette meg, ami azt mondja, hogy 23,3 ezerrel több a munkanélküli, és azt mondja, 250 ezres lélektani határt lépett át a munkanélküliség. A lélektani határ megítélésem szerint nem a 250 ezernél, hanem az egynél van, mert minden munkanélküli probléma, minden munkanélküli családfő számára nagyon nehéz helyzet a család eltartása, és számunkra nem a 250 ezernél van a lélektani határ, hanem az egynél.
De nem mondta el az adatoknál azt, hogy 54,5 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság ugyanilyen időszak alatt. Nem mondta el, hogy több mint 80 ezerrel csökkent az inaktivitás ugyanebben az időszakban, és nem mondta el - már rátérve kicsit a gazdaságtámogatásra -, hogy mintegy 25 darab élő pályázat van a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, illetve a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium honlapján, ami kifejezetten a magyar kis- és közepes vállalkozások fejlesztését, munkahelyteremtését szolgálja. 4 milliárd forintos pályázati alappal munkahelyteremtő, munkahelybővítő pályázatot nyitott a mi minisztériumunk, megnyíltak a közmunkaprogramok. Önök 2002-ben mindösszesen 2 milliárd forintot szántak közmunkaprogramokra, mi erre 5,7 milliárdot fordítunk ebben az esztendőben.
(9.30)
Önök 15 milliárd forintot kivontak az aktív munkaerő-piaci eszközökből, a képzési, közhasznú munkákból; mi ezzel szemben viszont 7,5 milliárdot tettünk bele, éppen azért, hogy az embereknek legyen módjuk újabb képzettséget szerezni, munkához és egzisztenciához jutni. Önök csak beszéltek arról, hogy újabb és újabb foglalkoztatási formákat érdemes létrehozni; mi ezzel szemben 1 milliárd forintért létrehoztunk több mint 1300 új távmunkahelyet, és továbbiakat fogunk létrehozni. Önök egyfolytában arról beszélnek, hogy például az önkormányzatoknál nincs pénz a közalkalmazottak béremelésére, holott pontosan tudják, hogy a költségvetési törvényben egy 3 milliárd forintos keret pont ezt a célt szolgálja, hogy ahol nincs forrás rá, ehhez lehessen fordulni. Önök is tudják, hogy ez a keret felül nyitott keret, tehát a valóságos problémák valóságos megoldására szolgál. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Önök beszélnek a közszféra béreiről. Önök a kormányzati időszakuk alatt mindenféle pályaprogramokat hirdettek meg, tulajdonképpen egy vas nélkül, ezzel szemben az új kormány 50 százalékos béremelést tett azonnal, lényegében szeptember 1-jétől a közalkalmazotti szférában, és meg fogja tenni azt a lépést, ami szükséges a köztisztviselők körében a törvényi kötelezettségnek megfelelően, ebben az évben július 1-jétől. Ez a két lépés ebben az esztendőben több mint 500 milliárd forintnyi bérnövekményt jelent a közszférában.
Befejezésül: önök beszélnek üvegzsebről, üvegszemről és mindenféle szójátékról. Arról nem beszélnek azonban, hogy ez a kormány mintegy 70 milliárd forintnyi összeget talált, amit az önök mindenféle útvesztőiben, fedőcégeiben sikerül eltüntetni. Több mint egy tucat rendőrségi és bírósági eljárás zajlik, hogy kiderítse, hova tűnt el a közpénz az elmúlt kormányzati ciklusban. Úgy gondolom, egy kicsit nagyobb visszafogottságra, nagyobb szerénységre van szükség, és a számok konkrét összehasonlítására. Valószínűleg az a kormányprogram, amely a tisztességes, nyilvános, együttműködő, a partnerekkel megállapodásokat kötő kormányzást jelenti, eredménnyel fog járni, és négy év múlva tiszta lelkiismerettel fogunk a választók elé állni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me