DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön kérdésfeltevése sok tekintetben téves, és nem pontosan fedi le a magyar társadalomban azokat a problémákat, amelyekkel valóban szembe kell néznünk akkor, amikor a gyermekvállalási kedvről beszélünk. Azt hiszem, nem a nagycsaládosok az egyetlen szempont, ami alapján az adórendszerben megkülönböztetést kell tenni a különböző társadalmi csoportok között. Ha egy család havonta több millió forintos jövedelemmel rendelkezik, akkor nyugodtan fel lehet tenni azt a kérdést, hogy miért ne járuljon hozzá a társadalmi közszükségletekhez az a család, és miért ne fizessen adót.
Azt gondolom, hogy az előző kormány idején működött adópolitika, amely a gyermekkedvezmény bevezetésével alapvetően a magasabb jövedelműeket támogatta, sok tekintetben hátrányos volt, és hosszú távon pontosan a gyermekvállalási kedv ellen hatott. Én sokkal jobban aggódom azokért, akik csak egy gyermeket nevelnek, és a szülők adott esetben minimálbérrel rendelkeznek; ezek a családok a korábbi rendszerben fizették az adót, aminek következtében nehezebben tudták az egy gyermeküket is eltartani, és fel sem merülhetett, hogy második vagy - ne adj' isten - harmadik gyermeket tudjanak vállalni.
Az új kormány több tekintetben változtatott ezen a rendszeren, és néhány olyan új elemet léptetett be, amely hosszú távon segíti a gyermekvállalási kedvet, és az egész adórendszer oldaláról kedvezőbbé, családbarátabbá válik. A családi kedvezmény esetében egyébként az alapvető problémát az jelenti, hogy a gyermekek között a szülő jövedelmétől és így elméleti adóterhétől függően tesz különbséget. Ezt jelzi, hogy 2000-ben a kedvezmény teljes összegét a háromgyermekes családoknak körülbelül 72 százaléka, a négygyermekes családok körülbelül 62 százaléka, míg az öt- vagy többgyermekes családok 76 százaléka nem tudta igénybe venni. Tehát hiába volt az adórendszerbe beépítve egy kedvezmény, azt a családok jelentős része nem tudta igénybe venni.
A családi kedvezmény olyan átalakítása, amely lehetővé teszi, hogy egyre több gyermek után lehessen a kedvezményt igénybe venni, a kormány határozott célja. Ennek bizonyítéka, hogy az idei évtől kezdődően a családi adókedvezmény év végi megosztására a házastársakon kívül az élettársak is jogosultak, hiszen gyermeket megillető adókedvezmény nem függhet attól, hogy a szülők házastársi vagy élettársi kötelékben élnek-e.
2002-ben a családok helyzetét leginkább befolyásoló intézkedés a minimálbér adómentessé tétele volt. Ez az intézkedés azt is eredményezte, hogy nőtt azoknak a családoknak a száma, ahol nemcsak az egyik szülő adóterhei csökkennek, hanem a növekvő adójóváírás és a másik szülő által igénybe vehető kedvezmény megosztása révén mindkét szülő kevesebb adót fizet.
(9.10)
Azt hiszem, ezek az intézkedések, amelyek az új kormány első évét jellemezték, több hasznot hajtanak a gyermekvállalási kedv növelése szempontjából, mint az a politika, amely kifejezetten csak a magas jövedelműeket támogatja.
Tehát visszatérve az ön eredeti kérdésére: én azt hiszem, azoknál a nagycsaládosoknál, ahol szerencsésen magas jövedelemmel rendelkezhetnek a szülők, nem érdemes az adófizetést megszüntetni, viszont azoknál a családoknál, ahol sok gyermek, alacsony jövedelem van, gyakorlatilag már ma sem fizetnek adót. Azt hiszem, az erőfeszítéseinket arra kell koncentrálni, hogy azok a családok is kedvezőbb helyzetbe kerüljenek, amelyeknél esély van arra, hogy második-harmadik gyermeket tudjanak vállalni a későbbiekben. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me