SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti alaptanterv revíziója során végrehajtott változások röviden a következőkben foglalhatók össze: az alaptantervi szabályozás kiterjesztése tizenkét évfolyamra, a követelményrendszer fejlesztő jellegének és a képesség-központúságnak az előterébe helyezése, a tudás integratív, tantárgyközi elemeinek hangsúlyozása. Ugyanakkor erősödött a Nemzeti alaptanterv alaptantervi jellege.
Alaptanterven azt a tantervtípust értjük, amely a minden tanuló számára megtanítandó, elsajátítandó tudás alapvető tartalmát, követelményeit foglalja magába, meghatározza az általános képzés keretében zajló nevelő-oktató munka kötelező közös céljait, valamint a nevelő-oktató munka alapjául szolgáló, az egyes tartalmi szakaszokban érvényesítendő fejlesztési feladatokat. A jelenleg érvényben lévő NAT-tól eltérően viszont nem tartalmaz ezen túlmenő részletes követelményeket. Ez a több országban is alkalmazott tantervtípus különösen alkalmas arra, hogy megvalósítása során ténylegesen érvényesülhessen az intézményi és pedagógusi önállóság, kellő teret kaphatnak a helyi szakmai döntések, az innovációs törekvések, a modern műveltségi tartalmakat és pedagógiai gyakorlatot egyaránt tartalmazó tantárgyi programfejlesztések.
A Nemzeti alaptanterv tartalmát érintő kérdésekben az OM törekedett a társadalmi konszenzus megteremtésére, ezért 2003. május 31. és október 13. között széles körű szakmai és társadalmi egyeztetések folytak. A munkaanyagot vitára bocsátottuk a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai és társadalmi szervezetek, a megyei pedagógiai intézetek, az OM háttérintézményei, a pedagógusképzést folytató egyetemek és főiskolai karok, az oktatási intézmények, az iskolák és a szélesebb társadalmi nyilvánosság bevonásával. Októberben a szakszervezetekkel, majd az egyházakkal is egyeztettünk a változásokról.
A közoktatási törvény előírásainak megfelelően a kormányrendelet tervezetét véleményezte a Közoktatás-politikai Tanács, egyetértési jogát gyakorolta az Országos Köznevelési Tanács és az Országos Kisebbségi Bizottság. A szerkesztők a szövegezés során igyekeztek valamennyi érdemi véleményt figyelembe venni. A legvitatottabb kérdés kétségtelenül az volt, hogy a Nemzeti alaptanterv nem tartalmaz olyan tantervi tartalmat, amely részletes felsorolás formájában megadja az adott terület, tantárgy legfontosabb adatait, témáit, témaköreit, fogalmait, képleteit, helyneveit, személyeit, műveit, nyelvtani szabályait s a többi. A Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata során kívánatosnak tartottunk csak olyan tananyagtartalmakat megjeleníteni, amelyek több téma együttesét, csomópontjait jelenítik meg, összefüggésekre, kulcsfogalmakra helyezik a hangsúlyt.
A közoktatási törvény számos paragrafusa szól a bevezetés ütemezéséről. Az Oktatási Minisztérium 2004 januárjában kerettantervi mintákat bocsát az iskolák rendelkezésére, ezzel segítve a pedagógiai programok felülvizsgálatát. Ezeket a dokumentumokat a fenntartók április 15. és június 30. között hagyják jóvá. A Nemzeti alaptantervet 2004. szeptember 1-jén az első évfolyamon - hangsúlyozom, az első évfolyamon - vezetik be, a tartalmi szabályozás egész rendszere pedig 2016-ra alakul ki. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a további kerettantervi minták alapján magas színvonalú, bemért, kipróbált oktatási programok, programcsomagok szülessenek.
Úgy gondolom tehát, hogy az ellenzék aggályai, aggodalmai nem jogosak. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me