ELNÖK (Mandur László)

Full text search

ELNÖK (Mandur László)
ELNÖK (Mandur László): Tisztelt Országgyűlés! Soron következik mai ülésünk napirendjének a megállapítása.
A házbizottság pénteki ülésén nem alakult ki egyetértés a napirendi pontot illetően. A kormánypárti frakciók jelezték, hogy a H/8340. számon előterjesztett országgyűlési határozati javaslat napirendre tűzését nem támogatják. Ezért az ülés napirendjére, a tanácskozás időtartamára, a felszólalási időkeretre előterjesztett ajánlást az Országgyűlés elnökének javaslataként kapták önök kézhez. A benyújtott önálló indítványokat a javaslat függeléke tartalmazza.
A határozathozatal előtt bejelentem, hogy a házbizottság múlt pénteki ülésén a Fidesz-frakció képviselője javaslatot tett arra, hogy a mai ülésen az előterjesztett képviselői önálló indítványt az Országgyűlés Házszabálytól való eltéréssel tárgyalja meg, annak érdekében, hogy még a mai napon határozni lehessen róla. A házbizottság ülésén a kormánypártok ezt nem támogatták. Az Országgyűlés elnöke, a Házszabály 26. § (3) bekezdése alapján, mérlegelési jogkörében úgy határozott, hogy nem terjeszt elő javaslatot a Házszabálytól való eltérésre.
Most tehát a napirendi javaslatról döntünk. Göndör István frakcióvezető-helyettes úr, a Magyar Szocialista Pártból, az ülés megkezdése előtt írásban kezdeményezte, hogy a napirendről a szavazatszámláló gép alkalmazásával határozzunk.
Ennek alapján kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a napirendi ajánlást. Kérem, szavazzanak, természetesen gombnyomással! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy 160 igen szavazat mellett nem volt határozatképes az Országgyűlés.
(Balogh László jelentkezik.) Látom, hogy Balogh László jelentkezik. Igennel szavazott? (Balogh László: Igen.) Igen. Van még jelzés? (Jelzésre:) Igen, Őry Csaba képviselő úr - még egy "igen." Hány "igen" van még? (Jelzésre:) Fónagy János képviselő úr is jelzi. Van-e még olyan képviselő, aki jelzi, hogy nem működött a gépe, és a szavazata az "igen"-ek közé tartozik? (Nincs ilyen jelzés.) Úgy látom, nincs. Akkor ennek megfelelően kérem megnövelni az "igen"-ek számát; ezzel együtt sem érte el a határozatképességet a tisztelt Országgyűlés.
Én tennék még egy kísérletet arra, hogy helyreállítsuk a határozatképességet. (Jelzésre:) Rogán Antal ügyrendi javaslatot kíván előterjeszteni, bár hozzá kell tennem, hogy jelen szakaszban a Házszabály 52. §-a szerint nincs erre lehetősége, hiszen a napirendek tárgyalása nem kezdődött meg, és a napirendhez lehetne ügyrendi javaslatot tenni.
Még egyszer kérdezem, hogy elfogadják-e a napirendi ajánlás szerinti napirendet. Kérem, hogy gombnyomással szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.
161 igen szavazatot látok a táblán.
Van-e olyan képviselő, akinek nem működött a gépe? (Jelzésre:) Balogh László továbbra is jelentkezik - még egy "igen"-nel kérem megnövelni! (Jelzésre:) Herényi Károly szintén - vagy mit szeretne, képviselő úr? (Herényi Károly szólásra jelentkezik.) Ebben a szakaszban nem engedem meg. Köszönöm szépen. Továbbra is messze vagyunk a határozatképességhez szükséges határtól, tehát megállapítom, hogy az Országgyűlés nem határozatképes.
Tisztelt Országgyűlés! Megállapítom, hogy az Országgyűlés nem határozatképes, miután a határozathozatalhoz szükséges 194 képviselő a szavazógép tanúsága szerint nincs jelen. (Közbeszólások és zaj a Fidesz padsoraiból: Dehogynem! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Az előzetes frakciónyilatkozatok alapján nincs remény arra, hogy a határozatképesség helyreálljon, ezért további intézkedést nem teszek az ügyben. Felkérem az Országgyűlés főtitkárát, hogy a Házszabály 43. §-a alapján az Országgyűlés legközelebbi ülésén tegye közzé a bejelentés nélkül távol maradt képviselők jegyzékét.
Egyúttal emlékeztetem önöket, hogy december 22-én az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülését február 16-ára az Országgyűlés elnöke már összehívta.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me