DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben szocialista és szabad demokrata politikusok szinte nap mint nap meghökkentő kijelentésekkel álltak elő. Január 5-én például a szocialisták frakcióvezetőjétől megtudhattuk, hogy új szakaszához érkezett a jóléti rendszerváltás, amiből egy jottányit sem engednek. Egy hét múlva azonban a leendő pénzügyminisztertől már arról értesültünk, hogy jóléti fordulat nem lesz, hanem megtörtént. Egy hét alatt. Ez igen! (Derültség a Fidesz soraiban.)
Más. Az elmúlt héten Magyar Bálint először, a választási ígéretek ellenére, jelentősen felemelte a diákhitel kamatát (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiból.), majd másnap - nyilván, hogy az egyetemisták és a főiskolások örömét fokozza - bejelentette a tandíj bevezetésének újbóli napirendre tűzését.
A legmeghökkentőbb nyilatkozatot azonban mégiscsak Medgyessy Péter miniszterelnök tette. És még csak nem is arra gondolok, hogy a korábbi nyilatkozatai ellenére az itthon gubbasztó László Csaba helyett a Thaiföldről hazajövő Medgyessy Péter pénzügyminiszternek nevezte ki a Kenyában szafarizó Draskovics Tibort (Derültség az ellenzék soraiban.), hanem arra, hogy félévi fogadkozás után, miszerint a költségvetési hiány nem haladja meg a 3,8 százalékos mértéket, hanyag eleganciával támogatta új pénzügyminiszterének a költségvetési hiányt 300 milliárd forinttal növelő elképzeléseit.
Mit is mondott Medgyessy Péter tavaly sokszor, legutóbb december 18-án? Idézem: "Ezen túlmenően elhatározott szándékunk az, hogy a 3,8 százalékos költségvetési hiányt a következő évben betartjuk és betartatjuk, ez a biztosítéka annak, hogy a gazdaság kiegyensúlyozottan fejlődjön." Eltelik egy hónap, jön az új pénzügyminiszter-jelölt, aki bejelenti, hogy a hiány nem annyi lesz, hanem 150 milliárd forinttal több, de ez is csak akkor valósulhat meg, ha közben egy újabb megszorítócsomagot fogad el a kormány. És mit mond most Medgyessy Péter? "A megnövelt hiány a realitásokat tükrözi." Hány realitás van, miniszterelnök úr? Van egy decemberi, aztán egy januári, és lesz egy februári is?
De szóljunk néhány szót a kisebbik koalíciós pártról, a Szabad Demokraták Szövetségéről is! Kuncze Gábornak természetesen mindig igaza van. (Derültség és taps az ellenzék soraiban. - Kuncze Gábor nevet és tapsol.) Az nyilván csak ellenzéki szőrszálhasogatás, ha megkérdezzük: miért tetszik minden megszorító intézkedésért az előző kormányt okolni, amikor két hónappal a kormányváltás után ön azt mondta itt a parlamentben - idézem - "olyan állapotban van az ország gazdasága, hogy végre különböző jelentős társadalmi csoportok életszínvonalát lehet javítani"?
(13.30)
És bizonyára az is csak a kákán csomó keresése, ha szembesítem önt másik két mondatával is. 2003. október 28-a: "Ez a költségvetés most valóban reális makroökonómiai helyzetelemzésre épül, azaz tartható a költségvetési hiány mértéke." (Derültség a Fidesz padsoraiból.) Január 13-a: "Reális helyzetfelmérést tükröz, hogy a pénzügyi tárca kijelölt vezetője a költségvetés további szigorítására tett javaslatot, miközben a hiány mértékét a realitásokhoz igazítja" - azaz növeli. (Kuncze Gábor: A kettő között 100 milliárddal emelkedett...) Most melyik mondata igaz, tisztelt Kuncze Gábor, amit október végén mondott, vagy amit január elején? Ugyanis a két realitás, az októberi és a januári realitás között 300 milliárd forintos különbség van.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz azért kezdeményezett rendkívüli ülést, mert szerette volna, ha az embereket foglalkoztató kérdésekre válaszol Medgyessy Péter. Miniszterelnök úr, mitől lett ön okosabb egy hónap alatt? (Derültség a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Meghallgatta az ellenzéket!) Hiszen fél évig sok-sok nyilatkozatában hitet tett a költségvetési hiány mértéke mellett.
Miniszterelnök úr, miért lett nagyobb egy hét alatt a költségvetés hiánya 300 milliárd forinttal? Miniszterelnök úr, miért nőtt az államadósság az elmúlt esztendőben több mint 1000 milliárd forinttal? Miként kívánja az államadósság drámai növekedését megállítani? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Zsákbamacska!) Miniszterelnök úr, milyen további megszorításokat tervez a kormány 2004-ben; érinti-e ez az önkormányzatokat, a tervezett beruházásokat, a családokat, a munkahelyeket, az emberek biztonságát? Miniszterelnök úr, tervezi-e az euróövezethez való csatlakozás elhalasztását? Ha igen, akkor miért kampányolt a 2008-as dátum mellett tavaly egész évben? Miniszterelnök úr, milyen intézkedéseket kíván tenni a nemzeti jövedelem tervezett növelése érdekében, valamint az infláció leszorításáért? Miniszterelnök úr - kérdezném tőle, ha itt lenne -, egy ország várja az ön válaszát.
Szégyen, tisztelt elnök úr, hogy ezekre a kérdésekre nem Medgyessy Péter, hanem a leváltott pénzügyminiszter fog válaszolni (Dr. László Csaba rázza a fejét. - Derültség az MSZP padsoraiból.), akitől az imént megtudhattuk, hogy az országban az elmúlt másfél évben jól ment a gazdaságnak. Akkor már csak (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Lejárt az idő! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) azt kell megkérdeznünk, hogy miért a megszorítások, és miért kell távoznia a pénzügyminiszternek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me