DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A sors külön kegyének tekintem, hogy ülésszakon kívül utoljára megoszthatom néhány gondolatomat önökkel. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) A látszat csal. A látszat az, hogy a magyar gazdaság bajban van. A valóság ezzel szemben az, hogy az általunk elindított gazdaságpolitikával sikerült új lendületet adni a magyar iparnak és a hazai beruházásoknak. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban. - Taps az MSZP soraiban. - Révész Máriusz közbeszólása.) Mindezek eredményeként ismét egyre több embernek van munkahelye, és végre kedvező hírek érkeznek (Gyürk András közbeszólása.) a külkereskedelem és a fizetési mérleg felől is. A reálgazdaság tehát, köszöni szépen, jól, sőt egyre jobban van.
Az új kormánynak emellett számos régi adósságot is sikerült mind ez idáig rendeznie. Lezártuk a csatlakozási tárgyalásokat, rendbe tettük az EU által kifogásolt belső ellenőrzési rendszert, befejeztük a kárpótlási folyamatot, behajtottuk az orosz adósságot (Derültség a Fidesz soraiban.), az eredeti terveknek megfelelően tettünk pontot a nyugdíjreformra. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) A Postabank, az FHB és a Konzumbank eladásával véget ért a bankprivatizációk kora is. Bevezettük az evát, csökkentettük a társasági adó és a személyi jövedelemadó mértékét, s megtettük az első lépéseket a fix összegű egészségügyi hozzájárulás megszüntetése felé is. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Új beruházásokat csábítottunk Magyarországra, és az állam is nagyobb szerepet vállal magára a fejlesztésekből.
A múlt héten került az alapkőletételre sor például Nyíregyházán az Electroluxnál, és megduplázza magyarországi kapacitását például a Nokia is. Az idén elindulhat a 4-es metró építése is. A számok azt mutatják, hogy sikeres volt a tőzsdefejlesztési program is. A kormányváltáskor 8000 pont körül állt a tőzsdeindex, ma, mielőtt eljöttem a parlamentbe, 9775 pont volt az aktuális BUX-index. (Moraj a Fidesz soraiban.) Elfogadtuk az üvegzsebtörvényt, amely szisztematikus végrehajtásával átláthatóbbá teheti az állami gazdálkodást. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.)
Miért vagyunk akkor itt, miből táplálkozik a válságérzet? Tisztelt Képviselők! Az elmúlt másfél évben a piac, a Nemzeti Bank és a politikai elit háromszögének kellős közepén ülhettem, ezért nálam hitelesebben kevesen állíthatják: ebben a koordináta-rendszerben nem sikerült teljesen megtalálni az egyensúlyt. A magam részéről érzem személyes felelősségemet is ebben, és remélem, ugyanezt érzik a jegybanki vezetők és önök is. (Taps a kormánypártok soraiban.)
A piac érzelmeiről nem szívesen szólnék. Egy olyan ország, amely nagymértékben rá van utalva a külföldi forrásokra, jobban teszi, ha külső adottságként fogadja el a piacok helyzetértékelését, mint ha a spekulánsokat szidja. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Ház! Magyarország jövőjét az európai uniós és az eurózónához való gyors csatlakozás sikere határozza meg. A sikerhez a jelenlegi helyzetben a versenyképesség folyamatos javítására, reformokra és megszorításokra, jól hallották: megszorításokra van szükség. A magyar közélet és politika nagy tragédiája, hogy ezek a kifejezések lassan szitokszóvá változtak, pedig ez így nem maradhat. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a kormánypártok részéről bátorságra, elszántságra van szükség, az ellenzéknek pedig a szakmai kritika fenntartása mellett le kell mondania a rövidlátó politikai demagógia sokszor hatásosnak tűnő eszközéről. (Domokos László közbeszólása. - Szórványos taps az MSZP soraiban.) Népszerűségszerzés helyett együttműködésre kell törekedni; sajnos ugyancsak kicsit elcsépelt kifejezéssel élve, nemzeti konszenzust kell teremteni. Az elmúlt másfél év ebben az ügyben nem ad túlzott okot optimizmusra, de az új pénzügyminiszter személye, a piaci helyzet mégis esélyt adhat a konszenzus megteremtésére.
Tisztelt Képviselők! Az elmúlt több mint másfél év nehéz volt nekem, tanulságos, de mindenekelőtt szép. Büszke vagyok arra, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere lehettem. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mi nem vagyunk!)
(13.20)
Engedjék meg, hogy búcsúzóul egy, az 1700-as évekből származó skót költő versével, Arany János fordításában szemléltessem e poszt örök hálátlan voltát: Az ördög elvitte a fináncot. "Jött az ördög hegedüszóval, / elvitte a fináncot; / és minden asszony így kiált: / 'Belzebub, éljen a táncod!' / Az ördög, az ördög, / az ördög e tánccal / oda van, oda van, / oda van a finánccal. / 'Cefrét verünk, főzünk, italt, / lakomát csapunk, nagy táncot: / szépen köszönjük, Körmös úr, / hogy viszed a fináncot!' / Az ördög, az ördög, / az ördög e tánccal / oda van, oda van, / oda van a finánccal. / 'Van csárda-tánc, kuferces, lánc, / tudunk polkát és fráncot: / de legjobb tánc az ördögé, / hogy viszi a fináncot.' / Az ördög, az ördög, / az ördög e tánccal / oda van, oda van, / oda van a finánccal."
Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me