GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Életünk során sokszor tapasztaltuk, hogy gyakran hasznosabb a hallgatás, mint a sok beszéd. Hallgatással az ördögöt is le lehet győzni - mondja a magyar közmondás.
2002 végén az egyszeri tételeket is tartalmazó költségvetési hiány 9 százalék. (Az elnök csenget.) Enélkül 7. 2003-ban tovább csökken, 6 százalék alá. Mégsem múlik el nap, hogy az ellenzék szóba ne hozná, hogy 5,6 százalék 4,8 helyett. Magyarra fordítva: kimondatlanul, de további megszorító intézkedéseket, vagy talán adóemelést szeretnének? Beszéljünk őszintén! Mit nem sikerült teljesíteni? A csökkentés mértékét. De a hiány ezzel együtt 6 százalék alatt van!
Tisztelt Hölgyek és Urak! Ellenzéki képviselőtársaim úgy reszketnek a hatalomért, mint farkas a kiscsikóért. (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiban.) Nagyon szeretné magának megkaparintani!
Képviselőtársaim! A folyamat iránya nem változott, hangsúlyozom: csökken a hiány, csak lassabban a vártnál. Ha ellenzéki képviselőtársaim javaslatait elfogadtuk volna, az irány is megváltozik, és a hiány 10 százalék fölött lenne! Érdekelte-e a befektetőket 2002 végén a 9 százalékos deficit? Nem! (Egy hang az ellenzéki padsorokból: Mekkora a hiány?)
A költségvetés vitájában kísérletet tetszettek tenni a Ház munkájának megbénítására, de a kormánypártok és a tisztviselői kar úrrá tudtak lenni a helyzeten.
Az infláció nem volt ilyen alacsony a rendszerváltás óta, mint 2003-ban. Lehet, hogy ez a jegybank érdeme? Akkor adódik a kérdés: mivégre a kamatemelés?! Hova vándorol a kamat?! A Nemzeti Bank minden ráció ellenére nem csökkentette a kamatot, és valakik besöprik a hasznot a mi zsebünkből! (Folyamatos nagy zaj.) Merünk-e beszélni végre a Járai-féle monetáris politikáról, arról, hogy a Fidesz költekezése felett szemet hunyó volt pénzügyminiszter - ma jegybankelnök - (Az elnök csenget.) milyen monetáris politikát folytat? Merjük-e kimondani, hogy igen, felelős a kialakult helyzetért? Beszéljünk nyíltan arról, hogy kinek kedvezett az erős forint, mekkora kárt okozott az európai uniós csatlakozásra készülő magyar vállalkozásoknak, az exportőröknek!
Mire jó ez az egész hisztéria? Elterelni a figyelmet az elmúlt másfél év eredményeiről: a gyermeket nevelő családok támogatásáról, a folyamatosan növekvő családi pótlékról, a "nagyi"-gyesről, a két év alatt 18 százalékot meghaladó nyugdíjemelésről, a közalkalmazotti béremelésről, a reálkeresetek több mint 25 százalékos növekedéséről, a több mint 300 ezer kisjövedelmű család havi lakásfenntartási támogatásáról, a vállalkozások számára korrupció nélkül, normatív alapon igénybe vehető adókedvezményekről; vagy talán politikailag, hogy Sárbogárdon a Szocialista Párt jelöltje több mint 50 százalékkal győzött a 25 százalékot elérő Fidesz-elnök ellen!
Képviselőtársaim! A személyi jövedelemadó 2003-ban csökkent először a rendszerváltás óta, és ez folytatódik most, 2004-ben is. A gazdasági növekedés ütemének lassulása 2000. január óta folyamatos volt 2003 nyaráig. Azt követően, 2003 második félévében (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) hónapról hónapra növekedett az ipari termelés; ilyen hosszú ideig tartó növekedésre, bővülésre évek óta nem volt példa. Minden eddigit meghaladó ütemben növekszenek a beruházások és az export. Az államadósság kedvezőbb, mint a maastrichti kritériumokban előírt követelmény. Ez pedig az építkezés, a jövő záloga! (Általános, folyamatos zaj. - Az elnök többször csenget.)
Képviselőtársaim! Nem kell tapsolni, csendben is lehet örülni a sikernek - még akkor is, ha nem vállaltak feladatot az elérésében.
Köszönöm a figyelmet. (Derültség és közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Bravó! - Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me