KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, hónapok óta folyik a vita részben a gazdaság, részben a költségvetés helyzetéről, ami egyébként ellenmondásosnak mondható. Ellentmondás, hiszen kétségtelen tény, hogy az előző év harmadik negyedévétől kezdődően a növekedés jelei megjelentek a gazdaságban: ez megmutatkozik a beruházások növekedésében, az ipari termelés növekedésében, de akár a foglalkoztatottság növekedésében is.
Ugyanakkor - és ebben van az ellentmondás - a másik oldalon pedig megjelent a bizalmatlanság a forinttal és ezen keresztül persze némileg a magyar gazdasággal szemben is. Ennek okai lehettek a monetáris és fiskális politika ellentmondásai, egymásnak ellentmondó intézkedései, sokszor a tettek és az elhangzó szövegek ellentmondásai. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Másrészt oka lehet ennek a költségvetési hiány alakulása, a költségvetés helyzete általában, a belső hiány és a külső fizetési mérleg hiányának alakulása is. És nyilván ok ezek után, hogy a befektetők egy része elment - ne elemezzük most, hogy miért -, egy másik része pedig kivár, még nem jön Magyarországra.
Számos ok van tehát - többet is fel lehetett volna sorolni -, ezekből azonban egy alapvető ok mindenképpen látszik: nevezetesen a költségvetés túlterjeszkedik a lehetőségein, a mértéken, amit megengedhetőnek tartunk, túl nagy az állam, és túl nagy szerepet vállal magára.
(13.10)
Tisztelt Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetsége szerint itt kell a megoldást keresni. A helyzet ugyanis az, hogy a jelenlegi keretek kimerültek, változatlan szerkezetű rendszerekkel (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) ezeket a problémákat megoldani már nem lehet.
Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a költségvetési vitában is, de azóta is több alkalommal ellenzéki követeléseket láttunk, gondolok itt a több százmilliárd forintos hiánynövelő módosító indítványokra, amelyek mindenhová több pénzt javasolnak vagy több pénzt követelnek. Azt mondják, hogy majd az erős állam megoldja a problémákat - láttuk, hogy az ebből a gondolatból fakadó belső keresletélénkítés hová vezetett. Ugyanakkor a másik oldalon is végig kell gondolni, hogy a mindenkiről gondoskodó állam ideája vajon fenntartható-e a továbbiakban, vajon képes-e az állam mindenkinek a vállairól levenni a terhet.
Tisztelt Képviselőtársaim! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) A liberálisok véleménye az, hogy ezek nem járható utak. Nem járható utak azért, mert (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) sok pénzt igényelnek az állam zsebébe, az pedig nem megy máshonnan, mint az adófizetők zsebéből. Ezen feladatok ellátása magas adókat igényelne, miközben a gazdaság érdekei éppen ennek az ellenkezőjét követelik meg. Ezért javasolja újra és újra a Szabad Demokraták Szövetsége a kisebb és olcsóbb államot, ezért javasoljuk újra és újra (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) olyan körülmények megteremtését, amelyek lehetővé teszik az adó- és járulékterhek csökkentését.
De ugye azt mondtam, hogy ez változatlan szerkezetben nem lesz lehetséges, ezért is támogatjuk azokat a törekvéseket - a kijelölt pénzügyminiszter elképzeléseit is -, amelyek a nagy rendszerek átalakítását célozzák annak érdekében, hogy a meglévő keretek között nyújtsanak hatékonyabb szolgáltatást a polgárok javára, vagy annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a költségek csökkentésén keresztül a bevételek, vagyis az adók csökkentését. Ezért támogatjuk a közigazgatás átalakítását, az egészségügy átalakítását - erre vonatkozóan éppen a napokban küldtük meg a programunkat az érdekelteknek - és a szociálpolitikai finanszírozási rendszer átalakítását is. Mi fontosnak tartjuk, hogy ezekről a kérdésekről - mert ezek alapkérdések - valóban érdemi vita folyjon a Parlament falai között. Ezért azt is fontosnak tartjuk, hogy legyen ezekről a kérdésekről, megfelelő előkészítés után, politikai vita. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) A megfelelő előkészítés alatt azt értem, hogy az új pénzügyminiszter leteszi az esküt, meghirdeti a programját, és vitassuk meg ezt a programot, tegye meg mindenki a javaslatait. Enélkül azonban a vita előkészítetlen, enélkül ezt lefolytatni nem lehet.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me