DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nem tudom pontosan, mennyi időm lesz az előterjesztők nevében a végén összegezni, de néhány fontos megjegyzést szeretnék tenni menet közben azokkal kapcsolatban, amik legutóbb elhangzottak.
A helyzet az, hogy amíg Vadai Ágnes arról beszél, hogy a feltétel adott a sorkatonai szolgálat megszüntetésére, különben miért nyújtottuk volna be ezt a javaslatunkat - ezt szeretném elmondani -, addig a feltételrendszer nem adott az átállásra. Ezt önök is jól tudják, hiszen működési problémák vannak a Magyar Honvédségen belül. Erről beszéltem, próbáltam az első tíz percben elmondani, hogy a Magyar Honvédség megtartóképessége igen-igen gyengén működik. Ez pont annak tudható be, hogy sajnos önök az elmúlt két és fél évben nem törekedtek arra, hogy az illetményeket emeljék, emberhez méltó élet- és szolgálati körülményeket teremtsenek a Magyar Honvédségen belül. Ez önámítás, hogy a feltételrendszer adott lenne, a mienknél sokkal gazdagabb országok sem tudják egyébként megteremteni a feltételét. Ma a NATO 26 tagországából 9-ben tudtak áttérni az önkéntes hivatásos haderőre, leginkább ott professzionális haderőnek nevezhetnénk ezt.
Bízzunk benne, hogy Magyarországon ez megteremthető, főleg ha önök megszavazzák ezt a javaslatot, amit most mi előterjesztettünk. De azért terjesztettük elő ezt a javaslatot, mert szeretnénk megelőlegezni a bizalmat, a következő évek költségvetésében (Göndör István: Most maradtatok le a vonatról!) szeretnénk látni azt… Nem tudom, elment a vonata Göndör Istvánnak? Valószínűleg erről beszél, és ezen derül. De a lényegre térve… (Szijjártó Péter: Jó vicc volt!) Jó vicc volt, igen.
Visszatérve a kérdéskörhöz: gyakorlatilag mi ezzel a javaslattal megelőlegezzük a bizalmat a kormánynak, hogy a feltételrendszerhez szükséges pénzforrásokat a jövő évi költségvetésben már hatékonyan tükröztetni fogják. Reméljük, hogy így lesz. Új ember van megjelölve, aki komoly embernek vallja és a tettek emberének mondja magát. Meglátjuk, hogy majd a honvédelmi költségvetésben ezek a többletjuttatások megmutatkoznak-e vagy sem. Az előzetes hírek persze nem kecsegtetők, de reméljük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ez majd a költségvetési vita során kiderül. Bízzunk benne, hogy meg lesz teremtve a feltétele a sorkatonai szolgálat megszüntetésének és az önkéntes hivatásos haderőre történő átállásnak.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me