GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége nem támogatta a napirend kiegészítését sem, illetve nem értünk egyet azzal sem, hogy a javaslatot sürgősen tárgyaljuk, a következő okok miatt.
A hatályba léptető rendelkezések értelmében a megjelölt tanévtől kezdődően jár az érintett tanulóknak a támogatás. A tankönyvellátás megszervezése mindig az előző tanévben történik, tehát a 2004-2005-ös tanévre a 2004. február-júniusi hónapokban már megtörtént. Ennek megfelelően minden érintett tanuló igényelhette és a most induló tanévben hozzá is juthat a törvényben megfogalmazottak szerinti tankönyvellátási támogatáshoz.
Változott a felsorolás, változott a meghatározása annak, hogy kik a kedvezményezettek, hogyan részletezi a törvény a kedvezményezetti kört. Ez igaz. Ebből azonban nem következik az, hogy akik a korábbi rendelkezések alapján jogosulttá váltak, azok most kiesnének a jogosulti körből, hiszen a hatálybalépés már megtörtént.
A 2004-es költségvetés szerint kiegészítő hozzájárulás jár az ingyenes tankönyvellátáshoz, a tartósan beteg vagy fogyatékos, a három- vagy többgyermekes családban élő, továbbá az egyedülálló szülő eltartásában élő, az 1-13. évfolyamokon és a szakképzési évfolyamokon nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanulók, valamint az 1-8. évfolyamon a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulók ingyenes tankönyvellátásához a 2004-2005. tanévnyitó október 1-jei közoktatási statisztikai állapotra becsült létszám alapján.
Ez azt jelenti hogy mindazok, akik igényelték és jogosultak erre a támogatásra, megkaphatják a most induló tanévben. Ezt támasztja alá az a hír is, ami minden bizonnyal ellenzéki képviselőtársaimhoz is eljutott: 2004-ben, ebben a tanévben 8 milliárd forinttal támogatja a szaktárca mintegy 700 ezer rászoruló gyerek ingyenes tankönyvellátását.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me