KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az önálló képviselői indítvány, amit most fog a Ház tárgyalni - és most arról döntünk, hogy elfogadjuk-e a Házszabálytól való eltérés tárgyalási rendjét -, a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosítását jelenti.
Azt szeretném kérni a tisztelt Háztól, hogy támogassa mindenképpen ezt a javaslatot. Amennyiben nem támogatja a parlament ezt a javaslatot, akkor az a helyzet lesz, hogy nem lesz lehetőség azon családok számára, akik nagycsaládosok, tehát három vagy több gyerekük van, a középiskolába járó gyerekek után megigényelni az ingyenes tankönyvtámogatást, és nem lesz lehetőség megigényelni azok számára, akik rendkívüli családi támogatásban részesülnek, illetőleg akik gyereküket egyedül nevelik.
Olyan hiba történt a jogalkotásban, amire a minisztérium figyelmét korábban felhívtuk, de ők azt mondták, hogy nem tudnak mit csinálni, most már ez így alakult. Szerintem ebbe nem szabad belenyugodnunk. Túl azon, hogy ma már szó sincs arról, hogy ingyen lenne a tankönyv mindenki számára, legalább a rászorulók számára tegyük ezt lehetővé.
Ha már egyszer a minisztérium azt mondta, hogy ma már nem tud mit csinálni, mert egy törvényjavaslat átvitele nagyon hosszú idő, és ezt a hibát nem tudják korrigálni, legalább mi, parlamenti képviselők mondjuk azt, hogy igenis erre van lehetőség, és közösen fontosnak tartjuk azt, hogy a nagycsaládosok megkaphassák a tankönyvtámogatást, az ingyenes tankönyvet, hogy megkaphassák a gyereküket egyedül nevelők, hogy megkaphassák a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők.
Ha ezt nem tudjuk megcsinálni, akkor több tízezer gyerek nem jut támogatáshoz, még azok sem, akik rászorulnak. Márpedig ez nagyon fontos dolog, és úgy gondolom, hogy most az iskolakezdéskor - a jövő héten kezdődik csak a tankönyvek megvásárlása - még lehetőség van arra, hogy a parlament beavatkozzon ebbe a nagyon rossz folyamatba.
Kérem ehhez a támogatásukat.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me