DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Csillag István miniszter úr 2002 nyarán az M7-es balatonszárszói, illetve az M7-M70-es Becsehely-Letenye közötti és az M3-as görbeházi szakaszára meghirdetett meghívásos tender kiírása után azt nyilatkozta - idézem -: “a közbeszerzés olyan mitikus erővel bíró eljárás, amely a közvélemény számára garancia visszaélések elkerülésére”. Az ezen gondolat jegyében immáron közbeszerzés keretében kiírt pályázat eredményhirdetésekor a kormány győzelemként értékelte, hogy a győztes cégek olcsóbban építenek egy korábbi, érdemi indok nélkül elutasított ajánlatnál, de jóval, 18,5 milliárd forinttal drágábban, mint ezen cégek korábbi, saját ajánlata volt. A misztikumra kevésbé fogékony Versenytanács az adófizetőknek 18,5 milliárd forint többletterhet jelentő győzelmet nem a szabad szellem szárnyalásának, hanem jogellenes árkartell eredményének minősítette, s minden idők legdrágább közbeszerzésének nyerteseit minden idők legmagasabb összegű, több mint 7 milliárd forintos bírságával sújtotta.
A néhány hónap alatt produkált 18,5 milliárdos áremelést a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója, Bodnár Zoltán teljesen korrektnek minősítette. Ez a vélemény csak úgy tűnik logikusnak, ha tudjuk, a jelenlegi kormány által misztikus erővel felruházott közbeszerzési eljárások során az autópályák fajlagos építési költségei másfél-kétszeresére emelkedtek. Néhány példa: a korábbi 1,1-1,2 milliárdhoz képest az M35-ös Debrecent elkerülő szakasza 1 milliárd 750 millió; az M0-s keleti szektor 2 milliárd 670 millió forint kilométerenként. Összességében - részletes sorolás nélkül -: a Medgyessy-kormány által meghirdetett közbeszerzéseken több tízmilliárd forintot vesztettek az adófizetők.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt két év egyértelműen igazolta, hogy eredményes országgyarapító munkához nem elegendő a politikai ellenfél gyalázása, eredményeinek eltagadása. Ezért lehetőséget kínálok önnek, amikor megkérdezem: egyetért-e ön az NA Rt. vezérigazgatójának véleményével, mely szerint a Versenytanács által kifogásolt ajánlatok korrektek voltak? És mi a magyarázata annak, hogy az autópálya-építés költségei az elmúlt két évben másfél-kétszeresére emelkedtek?
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me