SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az MSZP-SZDSZ-kormány átfogó parlagfű-mentesítési programot ígért és azt, hogy hazánkban négy év alatt negyedére fog csökkenni a parlagfűvel borított terület. A kormány a program megvalósításának különös módját választotta: zárolta, azaz elvette a parlagfű-mentesítésre egyszer már odaadott pénzt, és semmibe vette a szocialisták által is megszavazott országgyűlési határozatot, amely a parlagfű elleni védekezés lépéseit tartalmazza. Egy újabb megszegett ígéret; sajnos nem meglepő, azonban elszomorító.
Pár hónappal ezelőtt, még a parlagfű virágzása előtt felhívtuk a figyelmet a növekvő veszélyre. Akkor kaptam egy semmitmondó miniszteri választ.
Hogy azóta mi történt? Ha röviden akarnám összefoglalni: semmi. Egy-két rajzpályázat és televíziós reklámklip önmagában elégtelen a probléma kezelésére. A Pénzügyminisztérium államtitkára bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a káros növény kiirtása kizárólag pénzzel nem lehetséges. Én ehhez azonban hozzátenném: pénz nélkül viszont lehetetlen - hiszen önök vették el az egyszer már megszavazott összeget. Gondoljanak bele, megelőzésre, védekezésre a töredékét költi az állam annak, amit az allergiás betegek gyógyítására fordítunk. A légúti allergia kezelésére már most 10 milliárd forintot - hihetetlen szám egyébként - költenek el évente. Ráadásul az allergiások száma rohamosan emelkedik, évente 10-15 százalékkal, tehát 2-3 ezerrel vannak többen, és ráadásul a betegség egyre több gyermeket érint.
Nem csak mi kérjük a parlagfű kiirtását; ezt kéri kétmillió allergiában szenvedő. Ezt kéri mindenki, aki adójának 1 százalékát ajánlotta fel erre a célra. És ezt kérik azok a civil szervezetek is, amelyek a kormány tehetetlenségét látva egyenesen az ombudsmanhoz fordultak. Ráadásul nemrég érkezett az utolsó figyelmeztetés: már a tárcaközi bizottság is azt kéri, hogy adják vissza a pénzt, amit elvettek.
Tisztelt Miniszter Úr! Két elvesztegetett év után most már nehezen hihető, hogy a kormány betartja ígéretét. De vajon betartják-e legalább az országgyűlési határozatot? Képesek-e legalább a jogszabályban elfogadott másfél milliárd forintot és az adófizetők felajánlott pénzét meghagyni a parlagfű-mentesítésre, vagy pedig végleg cserbenhagyják a kétmillió allergiában szenvedő beteget?
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me