CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy abban az értelemben, ahogy az Unicum, a libamáj meg a téliszalámi, semmiképp sem hungarikum a Pető Intézet, annál ugyanis lényegesen több. Nem árucikk, hanem egy nemzetközi hírű intézet, egy nemzetközi összetételű közalapítvány irányításával működő, nagy tekintélyű szakmai intézet, aminek a működése természetesen alapvető jelentőségű és fontosságú a kormány számára is. Tudnia kell önnek is és másnak is, hogy egy olyan intézménynél, amit egy közalapítvány működtet, a közalapítvány másra nem használhatja azt a pénzt. Én nem ismerem a kuratórium belső döntéseit, hogy mire zárolta azt a bizonyos 60 millió forintot, de másra nem használhatja, mint a Pető Intézet működtetésére.
A kormány az országgyűlési döntésnek, mármint a költségvetési törvénynek megfelelően természetesen biztosítja mindazokat a forrásokat, amelyeket a költségvetés rendelkezésre bocsát a Pető Intézet működtetésére, ezt a közalapítványnak szerződéssel adja át. Erre törvényi kötelezettsége van, a polgári törvénykönyv ezt előírja számára, és az államháztartási törvény is előírja számára. Épp ez lehet a garanciája annak, hogy valóban arra a célra használják föl a költségvetési támogatást, amilyen célra az Országgyűlés ezt biztosította, nevezetesen, az intézet működésére.
Tudnia kell önnek is és másnak is: a kuratórium összetétele nem egyedül a kormányon múlik. A Nemzetközi Pető András Közalapítvány - amit nem ez a kormány hozott létre, hanem közel egy évtizede jött létre - kuratóriumába szakmai egyesületeknek van delegálási joga, ezért nem egyoldalú kormánydöntés a kuratórium összetételének megállapítása. A közelmúltban valóban átalakult a kuratórium összetétele és a közalapítvány alapító okirata is. Valószínűleg az átállás döccenői érzékelhetők a működésben.
Én azt tudom a képviselő úrnak jelezni és vállalni, hogy amit a kormány mint egyik alapító megtehet, meg is fogja tenni, tájékozódni fog a közalapítvány működési nehézségeiről és problémáiról, és ha szükséges, meg fogja tenni a működés folytatásához szükséges intézkedéseket, mert azt gondolom - és ebben teljes mértékben egyetértésünk -, hogy a Pető Intézet működéséhez minden feltételt biztosítani kell, nem a gyerekek létszáma, hanem helyzete miatt, és nemcsak amiatt, merthogy Magyarországnak egy fontos intézménye, hanem a világnak egy nagyon fontos intézménye, és ebben a magyar kormánynak a felelősséget, azt a részét, ami a magyar kormány felelőssége, nyilvánvalóan vállalnia kell. Ezért hangsúlyoztam, hogy a kuratóriumnak is megvan a dologban a felelőssége. A kuratórium összeállításában csak részfelelőssége van a kormánynak, de természetesen tájékozódni fogunk, és a képviselő urat az Oktatási Minisztérium felelős vezetői rövid időn belül tájékoztatni fogják.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me