DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Minél többet tud meg az ország népe a Magyar Függetlenségi Mozgalom történetéről, annál inkább tisztázódnak az elmúlt XX. század, történelmünk egyik legellentmondásosabb korszakának évtizedei, és halad a nemzet az önbecsülésre épülő megbékélés útján. Többek között ehhez járulhat hozzá az a most megjelent kötet, amelynek - mutatom - címe “Farkas esz meg, Medve esz meg… Szent-Iványi Domokos és a Magyar Nemzeti Függetlenségi Mozgalom”.
Török Bálint, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem támogatásával és kiadásában készült könyv szerzője egy Ady-versből kölcsönzött címmel érzékelteti azt a reménytelen kiszolgáltatottságot, amely az országot a két nagyhatalom fenyegető tüze közé kényszerítette. A kötet balszerencsés sorsú hőse, Szent-Iványi Domokos az 1944-ig terjedő “Farkas” elleni mozgalom élvonalában állt, a német és nyilas ellenállási mozgalom vezetőjeként, majd egyik vezéregyénisége a “Medvétől”, azaz a szovjetektől való megszabadulásért és a demokratikus társadalom felépítéséért küzdő akciónak, bebörtönzéséig.
Mindezen tevékenységének számos mozzanata a hatékonyság érdekében a szélesebb nyilvánosság előtt homályban maradt. Azután a pártállami rezsimnek sem állt érdekében, hogy politikusi érdemeit méltassa, hiszen az '56-os forradalom és szabadságharc az 1943-44-es és az 1945-47-es évek elvitathatatlan eredményeiben, az ország semlegességének visszaszerzésére és a demokratikus útra terelésére irányuló törekvésekben gyökerezett.
Tisztelt Ház! Talán szokatlan felszólítás az enyém, amikor egy könyvre utalva vezetem önöket a politika sűrűjébe. A kötet felvonultatja egy ellentmondásos, kettéhasadt magyar világ, a Farkas és a Medve elleni küzdelmünk legfontosabb közéleti szereplőit és eseményeit. Szent-Iványi Domokos ezeknek az eseményeknek volt az egyik főszereplője, olykor háttérben meghúzódó kulcsfigurája. Realizmussal ítéli meg a háború utáni esélyeinket, és az irányítása alatti miniszterelnökségi tájékoztatási osztály vezetőjeként már a háború kitörése előtt a békekötés utáni feladatokkal foglalkozik. Ennek a szervnek tulajdonképpeni feladata a háborúba való belépés és belesodródás elkerülése és az ország ezzel kapcsolatos feladataira való felkészülés.
Az idézett könyvben természetesen helyet kapnak e tragikus évek közéleti eseményei is, és az embertelen formákat öltő zsidóüldözés, azután pedig a fegyverszüneti próbálkozások. Szent-Iványi Domokos a kormányzó által Moszkvába küldött fegyverszüneti delegáció három tagjának egyikeként komoly szerepet kap. Külügyminiszterré jelölték, ő azonban nem fogadta el. Hazatérése után részt vett a demokrácia megszilárdítására és a szuverenitás visszaszerzésére irányuló törekvésekben. E mozgalom tagjai jórészt azonosak a németellenes függetlenségi mozgalom tagjaival, azaz a két mozgalom közötti folyamatosság mintegy jelzi, hogy ugyanazok az erők küzdenek mind a Farkas, mind a Medve ellen. A mozgalmat 1947 elején szétzúzza a gyalázatos szovjet puccs, egy fabrikált összeesküvési per révén Szent-Iványit börtönbe vetik, 1956-ban szabadul, és néhány év múlva emigrációban hal meg.
A könyv írója, Török Bálint jó adatokra épít, és jól analizálja az eseményeket. Rendkívül érdekes az, hogy a kornak a kontraverzális eseményei és szereplői hogyan is jelennek meg. A könyv érdeme a továbbiakban az, hogy mutatja a mai Magyarországnak, hogy ha többet tudunk a múltunkról, akkor a jelenünket is jobban megérthetjük, jót tesz az ország közéletének, és jót tehet hírünknek a világban.
Köszönöm a meghallgatást. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me