HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Terror Háza Múzeum 2004 májusában az Európai Múzeumi Fórum különdíjában részesült. A londoni székhelyű Európai Múzeumi Fórum 27 évvel ezelőtt alakult. Minden évben meghirdeti pályázatát, melyen a hazájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó, újonnan megnyitott vagy átalakított múzeumok, muzeális intézmények indulhatnak az év múzeuma díjért. Az Európai Múzeumi Fórum 12 európai országot képviselő 15 fős elnöksége tölti be a zsűri szerepét. A május 5-e és 8-a között 160 múzeumi szakember részvételével Athénban megrendezett konferenciát követő díjkiosztó ünnepségen a Terror Háza Múzeum 22 ország 57 jelentkezője közül a három különdíj egyikét nyerte el. Az Európai Múzeumi Fórum elnöke díjátadó beszédében kiemelte, hogy a zsűri díjazta a Terror Háza Múzeum építészeti megoldásait, a látványelemek kidolgozottságát és hatásosságát, az üzenet átadásának érzékeny és mégis megfelelően távolságtartó módját, valamint elismerte az alapos kutatómunkát és a fiatal intézménynek a közelmúlt feltárására és a XX. századi diktatúrák természetének, gyökereinek és eseményeinek bemutatására tett erőfeszítéseit. A díjakat a görög kulturális miniszter adta át.
(20.10)
Azt hihetnénk, hogy egy ilyen elismerés az egész múzeumi szakma számára értékes díj, kivívja a magyar kormány és a magyar kulturális miniszter figyelmét. De nem így van. Hiába keressük a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján legalább egy iciri-piciri hír erejéig, nem találjuk. Pedig van itt tudósítás a miniszter táviratáról Antal Nimród filmrendezőnek; van itt tudósítás az etyeki filmstúdió építéséről; van itt tudósítás Hiller István különböző megnyilatkozásairól, látogatásairól, különböző díjak átadásairól és nyerteseiről.
Csak a Terror Háza Múzeum által elnyert nemzetközi elismerésről nem tesznek említést. Az elmúlt évben az esztergomi Duna Múzeum kapott hasonló elismerést az európai múzeumi fórumtól. Akkor, hangsúlyozom, természetes és normális módon ez a hír helyet kapott a minisztérium honlapján, sőt Hiller István miniszter úr az esztergomi Duna Múzeumban tartott sajtótájékoztatón is részt vett, ahol méltatta a díjat és a múzeum szakmai munkáját. A Terror Háza Múzeum esetén ez elmaradt.
Ezért meglepetéssel és szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy a kormány és a kulturális miniszter számára a jelek szerint nem fontos, hogy egy neves nemzetközi szakmai zsűri elismerésre méltónak és példaértékűnek ítéli a Terror Háza Múzeum tevékenységét. Pedig erre az eredményre mindnyájan büszkék lehetünk. És gondolkodjunk el azon a tényen is, hogy amikor erről a témáról beszélünk itt a parlamentben, akkor a kulturális tárca egyetlen képviselője sincs jelen az ülésen.
Tisztelt Ház! A kulturális miniszter gyakran nyilatkozza, hogy ő és minisztériuma nem minősít, nem jelöl ki, nem tesz különbséget, hanem csak a kereteket teremti meg. Ezért felmerül a kérdés, ha ez igaz, akkor miért ünnepli a szocialista miniszter az egyik múzeum sikerét, és miért hallgatja el a másikét. Miért nem vesz tudomást arról, hogy Magyarország egyik legfiatalabb és leglátogatottabb, határainkon túl is elismert szakmai munkát végző, a közelmúlt bemutatásában élen járó múzeuma, a Terror Háza Múzeum objektív, nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján európai jelentőségű elismerést kapott, amely visszaigazolja az alkotók, a tervezők és a múzeum munkatársainak törekvéseit?
Remélem, egyszer választ kapunk ezekre a kérdésekre. Addig is innen, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének üléséről a magam és a Fidesz-frakció nevében gratulálok minden érintettnek a kiemelkedő elismeréshez.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me