DR. GÖNCZ KINGA

Full text search

DR. GÖNCZ KINGA
DR. GÖNCZ KINGA tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A képviselő asszony nagyon sok kérdést tett fel, ezekben nemcsak fogyatékosügyek voltak, hanem mindenféle egyéb kérdés is, de megpróbálok válaszolni.
A közlekedési támogatás előirányzata egy nyitott keret, amit ebben az évben is túllépett a költségvetés, a felső határon, már a közlekedési támogatások kiosztásával, és a gépkocsiszerzési támogatások esetében egy megállapodás körvonalazódott a fogyatékosszervezetek képviselőivel. Ezen megállapodás költségvetési hátterének a megteremtésén most dolgozunk a Pénzügyminisztériummal, pontosan amiatt, hogy ez ne csökkenjen jelentősen.
Azt nyilván tudja a képviselő asszony is, hogy ez a költségvetési év abból a szempontból sajátos volt, hogy ahhoz, hogy le tudjuk hívni az európai uniós támogatásokat - és azt hiszem, ez nagyon nagy mértékben javítaná pontosan a nagyon rossz helyzetben levő emberek helyzetét Magyarországon -, ahhoz a költségvetésből ennek az egynegyed részét biztosítanunk kellett. Azt tudjuk, hogy a száz százalék úgy lehívható, hogy egy részét a költségvetés, a hazai költségvetés fedezi. Tehát miközben bizonyos szempontból ez azt jelenti, hogy kevesebb összeg áll rendelkezésre egyes célokra, más területen pontosan a fogyatékos emberek és a hátrányos helyzetben levő emberek esetében az európai uniós források megnyílása viszont azt jelenti, hogy más szolgáltatások fejlődni tudnak, például a nappali ellátások területén a fogyatékos emberek esetében is egy nagyon komoly fejlesztésre lesz lehetőség 2004-2006 között.
(17.00)
Már most megnyílnak ezek a pályázati források. Azt gondoljuk, hogy a nappali intézmények nagyon fontosak abból a szempontból, hogy otthon lehessen ellátást biztosítani fogyatékos emberek számára. Ugyanígy a támogató szolgálatok fejlesztése is megtörtént, normatív támogatás van ettől az évtől kezdve a támogató szolgálatok fenntartására. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Említette képviselő asszony az üdülési támogatásokat. Ebben az évben a Nemzeti Üdülési Alapítvány másik struktúrában osztja ki ezeket. A fogyatékosügyi programra majd visszatérek, ha még lesz lehetőségem válaszolni. (Az elnök nemet int.) Nem lesz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me