VÍGH ILONA

Full text search

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Ön és minisztertársai nyilatkozataikban gyakran hangoztatják: az elmúlt két esztendőben, kormányzásuk alatt négymillió ember életkörülményein javítottak.
Tisztelt Miniszter Asszony! És tudják-e önök, hány millió ember életkörülményein rontottak? Az bizonyos, hogy a közel 600 ezer fogyatékkal élő és családtagjaik sorsán rontottak. Önök azt ígérték, hogy a Draskovics-csomag nem érinti a kiszolgáltatott helyzetben levő embereket. Emlékeztetőül néhány intézkedésük: a fogyatékkal élő emberek számára rendkívül fontos, évente kiosztható közlekedési utalványt önök voltak szívesek egyharmadára csökkenteni. Míg 2001-ben hatezer darab utalványt, addig 2004-ben kétezer darabot osztanak ki az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium javaslata alapján a közigazgatási hivatalok.
Miniszter Asszony! Csak Békés megyében 4500 fő nyújtotta be a szakemberek szerint jogos igényét a közlekedési támogatásra. A 2004-es esztendőben a szociálisan érzékeny kormány megszüntette a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és a nagycsaládosok üdülési támogatását. Intézkedéseik ugyan javíthatják a költségvetést néhány század százalékkal, de a 600 ezer fogyatékos ember és hozzátartozóik közérzetét ennél lényegesen nagyobb mértékben rontották.
A civil szervezetek bevonásával elkezdett mentőprogramok folyamatos finanszírozás hiányában megszűntek. Nem épültek ki a speciális munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó támogató szolgáltatások. Tudjuk, hogy a munkavállalással szerzett jövedelem és a rokkantsági nyugdíj csak együtt képes megfelelő anyagi biztonságot nyújtani számukra. Ma még mindössze egyhatoduk aktív foglalkoztatott.
A miniszter asszony szerint megvalósult-e a kormányprogramjukban meghirdetett és folyamatosan kommunikált esélyegyenlőség és felzárkóztatás? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ön mint a Fogyatékosügyi Tanács elnöke, hogyan ítéli meg az Országgyűlés által 1999-ben elfogadott fogyatékosügyi program, valamint a 2000-ben elfogadott középtávú terv időarányos végrehajtását? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Miért nem készült beszámoló az Országgyűlésnek a 2002. évben végzett munkáról?
Várom megtisztelő válaszát, miniszter asszony. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me