CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A piacgazdaságot a gazdasági szerkezet, az üzleti profilok folytonos változása, új üzemek létrejötte, meglévők bezárása, ennek kedvezőtlen hatásaként a foglalkoztatottság átmeneti ingadozása jellemzi, amely alól Magyarország sem kivétel.
Az uniós csatlakozásnak is köszönhetően ma már nem csak a multinacionális, hanem a közepes nagyságrendű befektetők is élénken érdeklődnek Magyarország iránt. Egyre több jól képzett munkaerőt igénylő, korszerű technológiát alkalmazó fejlesztés valósul meg, kutató, fejlesztő, szolgáltató bázis települ hozzánk.
Számos területen az ország a befektetők Kelet-Európába és a világ más országaiba irányuló üzleti tevékenységének központjává válik. Ebben fontos szerepe van egy sor kormányzati intézkedésnek is: befektetésösztönzést, területfejlesztést, foglalkoztatásbővítést célzó hazai és uniós forrásokból nyújtott támogatási programok révén évente 15-20 ezer új munkahely jön létre. Ilyen intézkedés például a gazdasági tárcával közös program, amelynek keretében a legjelentősebb hazai beruházásokhoz, valamint az alkalmazásra kerülő több mint 11 ezer fő munkavállaló képzéséhez nyújtunk támogatást. A legfrissebb adatok szerint a mintegy 93 milliárd forintos beruházáshoz közel 5200 új munkahely társul, a folyamatban lévő tárgyalások alapján 487 milliárd forintnyi beruházás mintegy hat és félezer új munkahelyet teremthet.
Folytathatnánk a sort a gazdasági versenyképesség, az operatív program, a regionális fejlesztési operatív program, a humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében meghirdetett csaknem száz olyan pályázattal, melyek ugyancsak a foglalkoztatás bővítését szolgálják.
A bevezetőben említett gyárbezárások sajnos érintik Vas megyét is, ahol a korábbi években a bérmunkára alapozott könnyűipari üzemek tömegei jöttek létre. Tudomásul kell vennünk azt a tendenciát, amely szerint a hazai munkaerő drágulásával a befektetők a bérmunkára alapozott tevékenységeket olcsóbb munkaerővel rendelkező országokba telepítik. Jó lenne, ha erről konzultálna a volt pénzügyminiszterrel, jelenleg jegybankelnökkel, és megnéznék, hogy az annak idején egyoldalúan tett minimálbér-emelkedés, a magyar gazdaság viszonyaihoz képest erősen tartott forint milyen károkat okoz a magyar könnyűiparnak. Az ország drágább, de minőségileg jobb munkaereje viszont vonzerőt jelent a korszerű technológiákat alkalmazó befektetői kör számára. Ez más oldalról nézve a bérek európai szintű felzárkózásának lehetőségét is hordozza.
A foglalkoztatottság biztonságát hosszú távon a térség versenyképes gazdasága garantálhatja. Ezért fontosnak tartom az Őrség gazdasági, foglalkoztatási szerkezetének megváltoztatását, a bizonytalan könnyűipari bérmunkára alapozott tevékenységek új piaci profilokkal, stabil termelési háttérrel való felváltását.
Piacgazdasági körülmények között a világon sehol sem a munkaügyi tárca hozza létre a munkahelyeket, hanem a vállalkozások. Ennek ösztönzése természetesen összehangolt kormányzati munkát igényel. A megyében csaknem egymilliárd forintot szántunk egyébként pluszban, normatívákon kívül munkahelymegőrző, munkahely-támogató pályázatokra és vállalkozások támogatására.
És hogy a kérdésére válaszoljak: biztos vagyok abban, hogy 2002-2006 között több mint 400 ezer új munkahely jön létre Magyarországon. Ez lesz képes ellensúlyozni a megszűnő mintegy 300 ezer munkahelyet.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me