DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Miniszterelnök úr, ön az imént értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt, hadd értékeljem most egyetlen mondatban az ön iménti produkcióját. Ön jelesre vizsgázott; jelesre vizsgázott képmutatásból. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban. - Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.)
Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Négy nap múlva itt a karácsony. Ilyenkor kicsik és nagyok egyforma izgalommal várják, hogy mi kerül a karácsonyfa alá. Gyurcsány Ferenc, a jóságos miniszterelnök is gondoskodott ajándékokról: szép, színes dobozok egymás hegyén-hátán. Az ember azt sem tudja, hová nézzen, melyik után kapjon. A csomagolás mindenesetre tetszetős. A legelegánsabb londoni, New York-i divatszalonok is megirigyelhetnék.
Repüljünk négy napot előre az időben, és bontsuk ki e képzeletbeli karácsonyfa alatt Gyurcsány Ferenc nagyon is valóságos ajándékait. Bontsuk ki az első dobozt! A tetszetős csomagolás egyszerű, szürke kartondobozt takar, rajta a felirat: gázáremelés. (Derültség a kormánypártok padsoraiban. – Közbekiáltások ugyanonnan.) Most jön az ötödik, két és fél év alatt az ötödik. Lehet, hogy ez önöknek nagyon mulatságos, miniszterelnök úr és a képviselőtársainak, az emberek nem olyan nagyon örülnek ennek.
A dobozban ráadásul egy meséskönyv. Ebben Gyurcsány Ferenc mesél nekünk arról, miért jobb jövőre 63 forintot fizetni a gáz köbméterenkénti áráért, mint 40 forint 50 fillért. Megtudhatjuk azt is ebből a meséskönyvből, hogy a magasabb gázár nem a kormánynak, hanem a fondorlatos ellenzéknek, elsősorban pedig az ellenzék galád vezérének köszönhető. (Zaj.)
(12.00)
Ajjaj! Ajjaj! Szabotázs! (Zaj, közbeszólások.) Valaki egy ünneprontó papírt csempészett a dobozba. (Felmutatja.) Emlékeznek rá? “Garantáljuk, nem lesz gázáremelés; garantáljuk, nem lesz gyógyszeráremelés.”
Apropó, gyógyszer: van egy ilyen doboz is a karácsonyfa alatt, miniszterelnök úr. Nézzük csak! “A tervezett infláció két-háromszorosát elérő gyógyszeráremelés.” És itt egy újabb meséskönyv.
De nem érünk rá Gyurcsány Ferenc meséivel foglalkozni, hiszen van itt még ajándék bőven! A harmadik doboz felirata: “Villanyáram”. Gyurcsány Ferenc ajándéka az inflációt kétszeresen meghaladó áremelés.
Ne adjuk fel, keressünk tovább! A negyedik doboznak már a csomagolása is hívogató, szerény, apró betűkkel rajta ez áll: “Kormányom felvirágoztatja a magyar mezőgazdaságot és vidéket”. A magyar gazdák izgatottan bontogatják a csomagot, lesz-e nemzeti agrárkiegészítés, kérdezik egymástól (Az MSZP soraiból: Lesz!), benne van-e a szükséges összeg a 2005-ös költségvetésben. A doboz azonban üres, miniszterelnök úr.
Tudjuk, a remény hal meg utoljára. Nézzük az ötödik dobozt! Az ötödik dobozban a tervezett infláció háromszorosával emelkedő autópályadíjakat találunk. Örüljünk, lehetne ez rosszabb is!
A hatodik doboz csak a budapestieké. Itt több ajándék is van egyszerre: emelkedő csatorna- és vízdíjak, drágább szemétszállítás, még drágább közlekedés az egyre gyakrabban kigyulladó autóbuszokon - hiába, az élményt is meg kell fizetni!
De van még egy dobozunk, rajta csak egy szám: “21 milliárd forint”. Vajon kik a szerencsés nyertesek? Tanárok, tanítók, óvónők, egészségügyi dolgozók, több tízezer ember. Az már nyilván csak az ünneprontó megjegyzés, hogy ez az összeg valójában a jövőre elbocsátandó több tízezer dolgozó végkielégítésére szolgál.
A csalódottak számára pedig ott van Gyurcsány Ferenc nagy meséskönyve, amelyben Gyurcsány Ferenc lendületről, szociális fordulatról, “nagy a jólét”-ről, jóléti rendszerváltásról, a választókért éjt nappallá téve dolgozó szocialista-szabad demokrata kormányról mesél.
Tisztelt Választók! Szívesen mondanám, hogy itt a vége, fuss el véle - de erre sajnos még egy évet várnunk kell.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me