NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszterelnök úr, évértékelő beszédében ön sajnálatos módon nem tért ki számtalan elmúlt esztendei fájó kérdésre, problémára, pedig nagyon szívesen hallgattuk volna most meg a gázáremeléssel kapcsolatos legfrissebb nézeteit. (Derültség a kormánypárti oldalon.) Érdekesek ezek a Szabad Nép-félórák, amelyeket meghallgathatunk öntől.
Az európai uniós tanács üléséről szóló beszámolójával kapcsolatban mindenekelőtt Horvátország kapcsán szeretném elmondani, sajnáljuk, hogy nem ismerkedhettünk meg korábban a magyar kormánynak azzal az álláspontjával, amely végül is lehetővé tette, hogy megkezdődjenek - most már feltételek nélkül - a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal. Sajnálatosnak tartjuk azt is, hogy Horvátország mintha nem létezne a magyar külpolitika számára, hiányoljuk a miniszterelnöki szintű találkozókat, de bízunk abban, hogy ezen a téren változás lesz.
Ami Romániát illeti: sajnálatosnak tartjuk, hogy az elmúlt fél esztendőben nem tudtuk rávenni a kormányzatot, hogy rendelje alá parlamenti kontrollnak a saját magatartását. A miniszterelnök úr is megfutamodott a legutóbbi integrációs bizottsági ülés elől. Sajnálatos módon az európai integrációs bizottság előtt sem kaphattunk részletes kormányzati tájékoztatást a román csatlakozással kapcsolatosan. Ennek a bújócskának szemmel láthatóan az volt a célja, hogy úgy zárja le Romániával a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unió, hogy alapvető vitális nemzeti érdekeinket ne tudjuk érvényesíteni. Szeretném hangsúlyozni, szó sem volt arról, hogy a Fidesz ne támogatta volna Románia európai uniós csatlakozását, vétóval ilyen értelemben nem fenyegetőztünk, ugyanakkor az alapvető magyar nemzeti érdekek érvényesítése, különösen a környezetvédelem területén meggyőződésünk szerint nem teljesült. Sőt azt is mondhatnám, hogy olyan feltételekkel kerül sor a környezetvédelmi fejezet lezárására, amely példátlan. Semelyik csatlakozó országgal ilyen szerződésre még nem került sor. Úgy ítéljük meg, hogy Magyarország zöld lámpát adott a verespataki halálgyár megvalósításához is. Az a védzáradék, amely valóban bekerült a román csatlakozási jegyzőkönyvbe, nem nyújt garanciát arra, hogy ne épüljön meg ez a beruházás. A román csatlakozással kapcsolatban Magyarország általában elmulasztotta azt, hogy a csatlakozási folyamatban alapvető nemzeti érdekeket megpróbáljon érvényesíteni.
Bulgáriával, illetve Törökországgal kapcsolatban a kormányzat álláspontja nem volt ismert számunkra, de amit a héten elmondott miniszterelnök úr, hogy véleménye szerint a török uniós csatlakozás nem lehet pénzkérdés, az örvendetes. Örvendetes, mert ezek szerint lassan oda is el fogunk jutni, hogy a magyar nemzeti érdekek sem lehetnek pénzkérdésre válthatók.
Amit a népszavazással kapcsolatban kiolvasott a választók véleményéből, miniszterelnök úr, az a mi olvasatunkkal nem egyezik. Mi úgy értékeltük, hogy egyértelműen az igenek kerültek többségbe a nemekkel szemben, ez pedig világos szolidaritásvállalás volt a Kárpát-medencei magyarsággal a magyar társadalom részéről, és semmiképpen nem értékelhető úgy, hogy szembefordítható lenne a Kárpát-medencei magyar nemzetpolitika, illetve az európai uniós csatlakozás kérdése.
Végül pedig, ami a békés karácsonyt illeti, tisztelt miniszterelnök úr, egyet kell értenem Dávid Ibolya asszonnyal: akkor lett volna békés karácsonyunk, ha nem használja ki a vatikáni látogatását arra, hogy példátlan módon megalázza a hívő embereket, hogy újból kihasználja a lehetőséget arra, hogy a hívő embereket a hitetlen emberekkel szembefordítsa. (Felzúdulás a kormánypárti oldalon.)
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me