SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A miniszter úr bejelentette, hogy januárban átlagosan 7 százalékkal emelkedik a támogatott gyógyszerkészítmények térítési díja. Az embereknek hirtelen déjŕ vu-érzésük támad, hiszen mintha már hallották volna ezeket a szavakat, pontosan egy éve, éppen egy szocialista egészségügyi minisztertől. Az egyetlen különbség, hogy az akkori miniszter 8 százalékos áremelésről beszélt.
Az önök balszerencséjére az emberek arra is emlékeznek, hogy végül is mennyi lett ez a 8 százalék - éppen a kétszerese, 16 százalék. Ráadásul sok vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns és más gyógyszerek ára ennek a többszörösével emelkedett, ami havonta több ezer forint pluszkiadást jelentett a betegeknek, elsősorban a nyugdíjasoknak. Az emberek ezért már nehezen hisznek a szocialistáknak, és be kell látnia, hogy nem minden alap nélkül.
Kökény Mihály 8 százalékos áremelést ígért; lett belőle 16, a duplája. Akkor, miniszter úr, az ön 7 százalékos bejelentését is nyugodtan beszorozhatjuk kettővel? De tegyük fel, hogy tényleg 7 százalékos lesz az áremelés, és nézzük meg, hogy sok vagy kevés-e ez a 7 százalék. Nyáron Kiss Péter kancelláriaminiszter a jövő évi gyógyszeráremelésről még szó szerint ezt mondta: a kormány nem tervezi a társadalombiztosítási támogatásban részesülő gyógyszerkészítmények esetében fizetett beteg-hozzájárulás, azaz a térítési díj inflációt meghaladó emelését.
Miniszter úr, ön szerint a 7 százalék több vagy kevesebb, mint a jövő évre tervezett 4,5 százalékos infláció? Segítek számolni: ha a 7 százalék a 4,5-nek a 180 százaléka, akkor vajon ki nem mond igazat, ön vagy a kancelláriaminiszter? Ön szerint, tisztelt miniszter úr, sok vagy kevés az az áremelés, amely a tervezett inflációnak majdnem a kétszerese? Ön szerint sok vagy kevés ez a 7 százalék annak fényében, hogy ha a polgári kormány gyógyszer-megállapodása lenne érvényben, akkor jövőre csak legfeljebb 3 százalékkal emelkedhetnének a gyógyszerárak? És akkor még nem említettük, hogy a tb által nem támogatott készítmények jövőre legalább az infláció háromszorosával fognak drágulni.
Más baj is van egyébként. A nagymértékű áremelés bejelentése után felvásárlás kezdődött a patikákban, ez a felvásárlás pedig újabb gyógyszerhiánnyal fenyeget. Fájdalomcsillapítók, szívgyógyszerek, antibiotikumok, görcsoldók, vitaminok hiányoznak a patikák polcairól.
Tisztelt Miniszter Úr! A gyártókkal kötött gyógyszer-megállapodásuk csak december 31-ig garantálja a mostani árakat. Tud-e megnyugtató választ adni a beteg embereknek? Mennyivel kell többet fizetniük januártól a patikákban? Vajon a lendületes kormányzás most is gyógyszeráremelést jelent majd? Kívánnak-e valamit tenni a kialakulóban lévő gyógyszerhiány megfékezésére, amely most már súlyos méreteket ölt?
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me