CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A közmunkaprogramok valóban esélyt teremtenek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak arra, hogy visszakerülhessenek a munkaerőpiacra, ezt nagymértékben elősegíti, hogy a közmunkát végzők a programokon belül képzésben is részesülhetnek.
Ez évre a költségvetés közmunkára több mint 3 milliárd forintot biztosított, melyet a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Közmunkatanács kezdeményezésére különböző társminisztériumokkal kötött két-, illetve háromoldalú megállapodásokkal közel 4,4 milliárd forintra növelt. A Közmunkatanács a kormányprogramhoz és a nemzeti foglalkoztatási akcióterv célkitűzéseihez igazodva kiemelt szempontként kezelte a foglalkoztatási szint növelését, a munkaképes korú lakosság bevonását a termelésbe, továbbá azt, hogy a közmunka ne csupán elfoglaltságot jelentsen, hanem új értéket teremtsen.
2004-ben kilenc meghirdetett közmunkaprogram keretében a következők valósultak meg: javult a leghátrányosabb térségek és társadalmi csoportok, elsősorban a romák foglalkoztatása, foglalkoztatási helyzete; folytatódott az autópálya-építés; folytatódott a Vásárhelyi-terv megvalósítása; folytatódott az akadálymentesítés, közúti kereszteződéseket tettek járhatóvá a közmunkaprogram keretében. A közmunka segítette a parlagfű elleni küzdelmet, sokan dolgoztak a Balaton környékének rendbetételén, az állami erdők művelésén, tisztításán, a romatelepek környezetének rendbe rakása érdekében. Folytatódott az “Élhetőbb faluért” program, ennek keretében a foglalkoztatási szempontból leghátrányosabb helyzetben lévő településeken élők gondozták a szociálisan rászorultakat; a közmunkaprogramban részt vevők segítettek az önmagukról gondoskodni már nem tudó idős embereknek a ház körüli teendők ellátásában, a bevásárlásban, a főzésben.
Összességében 1200 településen közel tízezer munkanélküli részére több hónapra munkaviszonyt, legális keresetet biztosítottunk, akik a program befejezését követően munkanélküli-ellátási jogosultságot szereztek. A közmunkások rendbe tettek 6,7 millió négyzetméter zöldterületet, kialakítottak 750 kilométer új vízelvezető árkot, kitisztítottak 450 kilométer árkot, létrehoztak 2 millió négyzetméter új parkot, ezekben több mint egymillió virágot ültettek el, közel száz tonna szemetet gyűjtöttek össze, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 450 ponton végezték el a közúti akadálymentesítést, 53 kilométer erdei sétautat tettek rendbe.
2005-ben közmunkacélokra várhatóan 4 milliárd forintot biztosít a költségvetés, amelyből pályáztatással felhasználható lesz körülbelül 3 milliárd 50 millió forint, további 950 millió pedig a regionális fejlesztési tanácsok döntési hatáskörébe kerül. E forrásból 2005-ben megvalósulhat a leghátrányosabb térségek és társadalmi csoportok helyzetének javítása, az úgynevezett nagy közmunkaprogram elsősorban a romák foglalkoztatását célozza majd, és így az érintett önkormányzatokon is segít. Folytatódhat az “Élhetőbb faluért” program, az erdőművelési program, a nemzeti parkok rendezése, az autópálya építésének támogatása decentralizált forrásokból, együttműködve a társminisztériumokkal.
A kormány arra törekszik, hogy a közmunka a jövőben még jobban illeszkedjen a helyi programokhoz, a foglalkoztatáspolitikai célokhoz és az átfogó nemzeti fejlesztési tervekhez. A Közmunkatanács a pályázatokkal kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítésével és az eddiginél átláthatóbb értékeléssel kívánja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még eredményesebben segíteni a pályázatokat.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me