JUHÁSZ GÁBOR

Full text search

JUHÁSZ GÁBOR
JUHÁSZ GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Magához a benyújtott törvényjavaslathoz a Fidesz részéről hangzott el vélemény, s mivel ez egy egyértelműen támogató vélemény volt, ezért Dorkota úr elmondása szerint azt is jelenti, hogy a Fidesz szavazataival támogatni fogja ennek a törvénynek az elfogadását. Ezt nagy tisztelettel megköszönöm. A hozzászólásomat önmagában nem is ez indokolja - bár ez egy gesztus, úgy gondolom, és ezt illik viszonozni -, hanem Horváth János szintén fideszes képviselő úr felszólalása, amelyben tulajdonképpen nem erről a törvényről beszélt, hiszen ez a törvényjavaslat egy, már a Ház által az ősz folyamán kétharmados parlamenti többséget bíró módon elfogadásra kerülő választási eljárásról szóló törvény pénzügyi részét rendezi most.
Vagyis amiről képviselő úr beszél, az nem az a törvény, amelyet most tárgyal a parlament, hanem egy olyan törvény, amelynek a politikai és szakmai egyeztetését én magam végeztem a Belügyminisztérium részéről. Körülbelül háromnegyed éven keresztül folyt ez az egyeztetés, pontosan azokat a dilemmákat hozta az egyeztetés, amiket a képviselő úr felsorolt. Azt tudom önnek mondani a kérdésére, hogy a kormány számára elfogadható kompromisszum született. Olyan kompromisszum, amely bírja a parlamenti tagok kétharmadának szavazatát, amely bírja a frakciók jóváhagyását, és amely minden reményünk szerint biztosítja azokat a jogokat, lehetőségeket és azt a tisztaságot a választási eljárásban, amely kétséget kizáróan gyors és biztos választási eredményt hozhat Magyarországon.
Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert amikor ezeket a dilemmákat felvetjük, tisztán kell látni a munkánkat figyelemmel kísérőknek is, hogy most nem arról van szó, hogy a választási eljárás hogyan történik, hanem “csak” arról van szó, hogy milyen összeget rendelünk ennek az eljárásnak a kivitelezéséhez. Arra a kérdésre tehát, amit ön feltett, hogy mi a kormány véleménye a választásról, az a kormány véleménye, hogy egy, a parlament számára is elfogadható kompromisszumban született választási eljárás a kormány számára elfogadható és támogatta azt. Az az apparátus pedig, amely végrehajtja majd a választási eljárást, jogalkalmazóként vesz részt ebben a folyamatban, ezért személyes véleménye lehet, de a munkáját alapvetően az a törvény határozza meg, amelyet ön velem együtt minden bizonnyal támogatott és elfogadtunk.
Vagyis kétségkívül igaz, hogy a puding próbája az evés; bízom benne, hogy jól fog működni a külképviseleti szavazás új rendszere, bízom benne, hogy kétségkívül gyorsan és tisztán eredmény születik, így nem lesznek majd a választásnak olyan mellékhatásai, hogy némely néptömegek úgy érzik, hogy mivel az nem kedvük szerint való volt, ezért adott esetben megkérdőjelezhetik annak végeredményét. Szeretném hozzátenni azt is, hogy a több mint féléves egyeztetésnek az volt a legkritikusabb pontja, hogyan születhet minden kétséget kizáróan biztos eredmény. És ez igaz volt a külképviseleti szavazásra is, és igaz volt azokra a voksokra is, amelyek alapján, a többszöri újraszámolás alapján a helyi választókörökben majd az eredménymegállapítás folyik.
Vagyis úgy gondolom, hogy a már időben, ez előtt a törvény előtt elfogadásra került választási eljárásról szóló törvény módosítása meghozza a jogi garanciákat, amennyiben a parlament elfogadja most a költségvetésről szóló garanciákat, így mind a jogi része, mind a költségvetési része a választásnak rendben lesz, és kétséget kizáróan, reményeink szerint is gyors és biztos végeredmény születik Magyarországon.
Köszönöm szépen az észrevételüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me