BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! (Nagy zaj.) A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által elfogadott és most tájékoztatás céljából benyújtott ajánlás olyan célokat fogalmaz meg, amelyeket a tagországok figyelmébe ajánl. Ez az ajánlás mintegy útmutatóként vagy irányjelzőként felhívja azokra a megoldandó feladatokra, problémákra a figyelmet, amelyekkel a munkát kereső, dolgozni akaró emberek gyakran szembesülnek.
Az ajánlás egyik legfontosabb célkitűzése a foglalkoztathatóság biztosítása. Ennek érdekében tíz fejezeten át olyan javaslatokat mutat be, amelyeket a magyar parlamentnek is meg kell fogadnia, és várjuk, hogy ezeket a kormány az eddig benyújtott törvényeken túl a megfelelő szakmapolitikai intézkedések céljából és a törvényalkotás céljából benyújtsa a parlament elé. Hiszen nemcsak az oktatásról, az életen át vagy élethosszig tartó tanulásról van szó ebben az ajánlásban, hanem a megfelelő munka előmozdításáról, a munkahely megtartásáról, a szociális fejlődést, a társadalmi befogadást és a szegénység csökkentését célul kitűző feladatokról és törvények megalkotásáról is szó van.
Természetesen fontos az, hogy az esélyegyenlőség is megvalósuljon, továbbá az, hogy olyan intézkedések, a parlament részéről olyan törvények szülessenek meg, amelyek elősegítik, hogy az egyének képesek legyenek munkahelyi, családi és az egész életen át tartó tanulással összefüggő érdekeiket összehangolni.
A kormány feladata az ajánlás 5. fejezete szerint: “A kormány elsődlegesen viseli a felelősséget a munkanélküliek, a munkaerőpiacra jutni vagy az oda visszatérni akaró emberek célkitűzéseinek megvalósításáért.” Ebből a szempontból, bár a bizottsági ülésen valóban elhangzott az, hogy három törvény, ami a képzéssel összefügg, már elfogadásra került, de a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés, illetve a meglévő munkahelyek megőrzése érdekében további feladatok várnak elsődlegesen a kormányra, ezt követően pedig a parlamentre, hogy a benyújtott törvényjavaslatokat elfogadjuk. Hiszen az elmúlt héten is olyan bejelentések hangzottak el, kerültek a nyilvánosság elé, amelyek újra arról szóltak, hogy ismét megszűnnek még működő cégek, létszámleépítésekre kerül sor, illetve véglegesen megszűnnek munkahelyek. Ilyen bejelentés történt Pécsett, Kecskeméten és Dunaújvárosban.
Várjuk tehát a kormányfőtől, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy ezeknek az ajánlásoknak, ezeknek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által elfogadott célkitűzéseknek megfelelően a szükséges törvényeket nyújtsák be a parlament elé a munkahelyek megőrzése, illetve a munkahelyek teremtése céljából. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me