DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN

Full text search

DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN
DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Ombudsman Urak! Tisztelt Ház! Volt egy régi legendája a joghallgatóknak, hogy az egyik professzor kimutatott az ablakon, és azt mondta: mit tetszik itt kint látni? Erre szerencsétlen vizsgázó azt mondta, hogy embereket, fákat, járműveket. - Ugyan kérem, jogalanyokat és jogtárgyakat tetszenek látni.
Amikor az adatokról van szó, akkor mindig azon gondolkodom, hogy én is csak egy adat vagyok valahol, sok helyütt, önök is, mindannyian, mi így együtt Magyarországon és az Európai Unióban is, rengeteg adatkezelésnek vagyunk a tárgya, vagyunk az elszenvedője. Éppen ezért fontos szerény véleményem szerint, hogy mi, akik nemcsak adatok vagyunk, hanem természetes személyek is vagyunk, rendelkezhessünk saját adatainkkal, rendelkezhessünk saját elidegeníthetetlen lényünkkel.
Van még egy ilyen dolog, ami ilyenkor az embernek eszébe jut, hogy viszont ahhoz is jogunk van, hogy megismerjük mindazt az adatot, ami minket körülvesz, ami fontos nekünk az életünkben, tehát közérdekű adat. Ilyenkor azt is végig kell gondolni, hogy ahhoz, hogy minden feladatot teljesíteni tudjunk, minden feladathoz megfelelő adat legyen, ezeket mégis gyűjteni, tárolni, kezelni kell, megfelelő módon kell nyilvánosságra hozni, és mindezekhez kell egy olyan szabályrendszer, amely ezt körbekeríti.
Van nekünk egy ilyen törvényünk, az adatvédelmi törvény, és minden jogszabályunkban meg kell határozni azokat a fontos elemeket, amelyek az adatkezelést, az adatok tárolását, gyűjtését jelentik. Van nekünk egy ombudsmanunk, egy adatvédelmi biztosunk, aki őrködik azon, hogy minden rendben legyen ebben az országban. Azt hiszem, hogy mindannyian, akármelyik oldalán ülünk ennek a patkónak, kijelenthetjük, hogy nekünk a biztosok és köztük az adatvédelmi biztos rengeteg segítséget nyújt. Örülünk, hogy vannak, köszönjük a munkájukat, és nagyon reméljük, hogy a jövőben is hasonló intenzitással és lankadatlan lendülettel fogják segíteni úgy az állampolgárok, mint a közszféra, a magánszféra és a parlament tevékenységét.
Sokan elmondták már, hogy 2004-ben milyen változások következtek be az adatvédelmi biztos és munkatársai életében. Ezekről csak annyiban érdemes újból szót ejteni, hogy a megnövekedett feladatokat ugyanolyan lelkesedéssel és megfelelő színvonallal tudták ellátni, mint a korábbi feladatmennyiséget. Nem titkoljuk, hogy örülünk annak, hogy sikerült a személyi feltételeket biztosítani. Az MSZP-frakció ezt természetesen támogatta. Egy kicsi bánatom még továbbra is van ennek ellenére, mert még mindig nem sikerült - mint ezt is mondták többen - megoldani a helyiséggondot. Azt hiszem, hogy szégyen, ha ezt 2006-ban mi nem oldjuk meg.
Itt, az MSZP-frakció vezérszónokaként ígéretet teszek arra, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az elhelyezési gondjai az összes ombudsmannak megoldódjanak. Sokan fognak szidni ezért engem (Derültség.), de nem, én ezt még egyszer kimondom, és kérem az SZDSZ-frakciót is, sőt az ellenzéki frakciókat is, támogassanak ebben a dologban.
Tisztelt Ház! Hacsak semmi mást nem teszünk, mint elővesszük az adatvédelmi biztos beszámolójának tartalomjegyzékét, akkor elámulunk azon, hogy mennyiféle üggyel foglalkozik. Felsoroltam az előbb, hogy vannak személyes adatok, vannak közérdekű adatok, de ezen kívül és ezen belül milyen ügyekkel foglalkozik egy adatvédelmi biztos? Engedtessék meg nekem, hogy én most leginkább arról beszéljek, hogy milyen hatással van az adatvédelmi biztos tevékenysége az állampolgárokra; azokra az állampolgárokra, akik még ma is hajlamosak arra, hogy úri huncutságnak nevezzék az adatvédelmi feladatokat, hajlamosak arra, hogy ne vegyék komolyan, hogy az ő adataikkal ők rendelkezhetnek. Bizony, azt is el kell mondanom, azt sem veszik komolyan, hogy az adataikat gyűjtik.
Ennek ellenére azt mondom, sikerült elérnünk azt a célt, hogy minél többen tökéletesen tisztában legyenek azzal, hogy milyen feladataik vannak nekik mint állampolgároknak, és milyen jogaik vannak a személyes adataik védelme érdekében. Nagyon örülök annak, hogy ilyen sok ügy érkezett az adatvédelmi biztoshoz, de ennek van egy másik oldala is: vajon minden hatóság tiszteletben tartja az állampolgárok adatvédelmi érdekeit? Vajon mindenki jól végzi a munkáját? Persze, ha ennyi a panasz, akkor ebből az következik, hogy nem. Ha meg nem, akkor itt valami baj van, ezért még a jövőben nagyon sokat kell dolgoznunk közösen, hogy minden hatóság, minden, adatot gyűjtő, magánszférában létező szervezet, de a pártok, társadalmi szervezetek is vegyék komolyan azt, hogy a személyes adatokat hogyan és miképpen kell gyűjteni, tárolni, és hogyan kell azokat kezelni.
Örülök viszont annak, hogy az előzetes egyeztetés, amelyről szólt az adatvédelmi biztos úr az előterjesztésében, illetve a bejelentési kötelezettség teljesítése az adatok gyűjtésére vonatkozóan egy nagyfokú rendet tanúsít. Nekem viszont vannak kétségeim, és azt hiszem, hogy mindannyiunknak van kétsége e témában: vajon minden adatgyűjtésről van információnk? Vajon minden adatkezelésről, adatgyűjtésről, adattárolásról eljut a megfelelő hír az adatvédelmi biztos hivatalához? Vajon mindegyik adatgyűjtési akcióról tud a nyilvántartási főosztály? Innen is mondhatjuk kedves állampolgárainknak és az érdekelt feleknek, hogy ha ilyet tapasztalnak, hogy adataikat valahol gyűjtik, valahol kezelik, akkor nézzenek utána annak, hogy vajon ez szabályos körülmények között zajlik-e. Lehet, hogy e felhívás után még jobban megemelkedik az ügyiratforgalma a hivatalnak, de gondolom, hogy ombudsman úr ezért nem fog rám megharagudni.
Milyen ügyek azok, amelyekkel nekünk mint parlamenti képviselőknek kell a jövőben foglalkoznunk? Az európai uniós jogharmonizáció nem állt meg, ez nem ért véget, ez folyik, például egy nagy területtel most foglalkozik a parlament, ami nem más, mint a közigazgatási eljárásról és szolgáltatásokról szóló törvényünket kiegészítő, bizony 62 törvényt módosító nagy, komoly törvénycsomag. Feltették többen a kérdést, hogy vajon adatvédelmi szempontból is aggálytalan-e mindegyik módosítási javaslat. Az előterjesztő persze azt válaszolta, hogy a szükséges egyeztetések megtörténtek, hiszen jogszabály írja elő, hogy az adatvédelmi biztossal egyeztessenek előzetesen a törvényalkotók, és ő nagy megnyugvással tudja mondani, hogy valószínűleg minden aggálytalan ebben a kérdésben. De nekünk folyamatosan ébereknek kell lennünk, éberen kell őrködnünk azon, hogy véletlenül se kerüljön bele olyan például egy módosító indítvánnyal, amely esetlegesen adatvédelmi aggályokat vet fel.
Itt engedtessék meg nekem, hogy egy mondattal kitérjek a többi ombudsman jogszabály-alkotási folyamatban való részvételére. Nagyon jónak tartom, hogy az adatvédelmi törvény előírja, hogy minden egyes jogszabálytervezetet meg kell küldeni az adatvédelmi biztosnak, de meggyőződésem, hogy legalábbis jó érzésből minden egyes jogszabályt, amelyekkel lehet az általános ombudsmannak vagy helyettesének, vagy a kisebbségi ügyek ombudsmanjának dolga, meg kell nekik küldeni. Nem elegendő az sem, hogy esetleg egy bizottsági ülésen ezt véleményezzék. Az MSZP úgy gondolja, hogy a saját kormányunknak is az a dolga, hogy megfelelő időben, megfelelő időt hagyva a jogszabályok tervezetének áttekintésére, meg kell küldeni a jogszabálytervezeteket az ombudsmanoknak.
(13.20)
Itt elhangzott már az önkormányzati bizottság véleményében, hogy külön megköszönték azt, ahogy az úgynevezett lakásmaffia-tevékenységet feltáró albizottságnak segített az ombudsman úr. Tényleg köszönet jár érte. Köszönet jár érte, de én azt hiszem, ez is olyan ügy, ahol kettőn állt a vásár. Mi kértük és kaptuk a segítséget. Van, aki nem kéri, és csodálkozik, hogy nem kapja a segítséget. Mindannyiunknak közös ügyünk, hogy minden egyes tevékenységben az ombudsman megnyilatkozhassék, véleményt mondhasson, és erre mi pozitívan reagáljunk.
Nem mondom, hogy minden esetben boldogok vagyunk attól, amilyen választ kapunk, akármelyik ombudsmantól, így az adatvédelmi biztostól sem. Nem örültünk például annak, amikor bizonyos on-line-kapcsolatok jogrendszerbe illesztése és annak szabályozása kapcsán azt mondta, hogy bocsánat, ez nem lesz jó. Nem örültünk neki, mert azt hittük, hogy feltaláltuk a hideg vizet. De ő jelezte, hogy bocsánat, ez már meg is fagyott. Nagyon jó, hogy megtette, mert olyan javaslattal éltünk volna, amely utóbb nem állta volna ki az adatvédelmi kontrollt.
Feltétlenül szükségesnek tartom, hogy mindannyian úgy gondolkodjunk a törvényalkotásban, a határozathozatal előkészítésében, a napi tevékenységben, hogy legyen ott a kisördög: vajon mit szól hozzá az adatvédelmi biztos? Ha ezt így csinálja minden önkormányzat - vajon így csinálja minden önkormányzat? -, ha így csinálja minden decentralizált hivatali egység, ha így csinálja a minisztériumok minden háttérintézménye és hivatala, és ha így csinálja minden egyes minisztérium, akkor meggyőződésem, hogy itt sokkal jobb lesz a helyzet egy-két éven belül. Hogy nem csinálják mind így? Ez sajnos mindannyiunknak a bűne; bűne annak, aki hagyja, és bűne annak, aki nem teszi szóvá. Ugye, cinkos az, aki… Hogy mondják? Bűnös az… Nem baj, nem sikerül, ez most nem jött össze, majd legközelebb…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me