SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! A 76. ajánlási ponthoz szeretnék egy-két kapcsolódó mondatot elmondani. Mi itt a módosítási csomagunkban bevezettük az előre fizető mérőberendezés fogalmát és intézményét. Ez egy olyan fogyasztást mérő berendezés, amely a fogyasztás ellenértékének előzetes megfizetéséhez köti a földgázszolgáltatást. Tehát magyarul egy kártyát lehet venni, ami feljogosít bizonyos mennyiségű földgáz elfogyasztására. Egy kicsit, mint a telefonkártyák, olyan funkciót tölt be. Nyugat-Európában ez sok helyütt már ismert és használt villanyórák esetében is.
Nos, mi ezt azért gondoljuk szükségesnek bevezetni, hogy legyen egy átmeneti lehetőség abban az esetben, ha a fogyasztó akármilyen okból nem fizette meg a fogyasztásának ellenértékét a törvény által előírt határidőn belül. Erre az esetre a törvény a 47. §-ban arról tart intézkedést, hogy ilyenkor az óra leszerelhető, és a földgázellátás az adott fizetési késlekedés, belső fogyasztó számára megszüntethető, kikapcsolható. Ez egy nagyon durva eljárás, holott tagadhatatlanul az, aki nem fizet, előre kell lássa, hogy ilyen következménye lehet a tettének.
Mi azonban úgy gondoljuk, hogy átmeneti megoldásként vagy átmeneti lehetőségként szolgálna az előre fizető mérő, vagyis ha valaki fizetési késedelembe esik, a törvény által előírt határidőn belül nem törleszti a fogyasztott gáz számláját, akkor nem szerelik le mindjárt a gázóráját, ha hozzájárul ahhoz vagy megállapodás születik arról, hogy a szolgáltató felszerel nála egy olyan fogyasztásmérő berendezést, amihez ezentúl előre kell megfizetni a fogyasztást lehetővé tevő kártyát.
(21.40)
És ezáltal a fogyasztó részére tovább is biztosított a gázellátás, a fogyasztást végző szolgáltató viszont biztosítékot kap arra, hogy az adott fogyasztó nem esik újból késedelembe, fizetési késedelembe, hiszen előre fizeti meg a kártya megvételével az adott mennyiségű gázt. Ez a fajta előrefizető mérő természetesen a módosító indítványunk értelmében felszerelhető a fogyasztó kérésére is, hiszen vannak olyan fogyasztók, külföldi tapasztalatból tudjuk, akik szeretik azt a rendszert, hogy pontosan, sarkosan ki tudják számítani, hogy most vesznek egy kártyát, és azzal a fogyasztásuk eddig elegendő.
Tehát lehetővé tesszük, a fogyasztóknak is lehetővé tennénk ezzel a módosítóval, hogy fogyasztói választás esetén is megtörténhessen ennek a mérőnek a felszerelése. De alapvetően azt a célt szolgálná, hogy a fizetési késedelembe eső fogyasztót ne kapcsolják le azonnal az ellátásból, ha vállalja ennek a mérőnek a felszerelését és a kártya megvételével az előrefizetést.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me