DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy először is néhány szót szóljak a kiselejtezett módosító indítványokról. Úgy látszik, ha címzett és céltámogatásokról van szó, akkor ez a rossz szokás átragad ránk is, a bizottságra is, és amennyit kapásból elutasítottak a benyújtott kérelmekből, annyit ebből is kiszórtak. Azt gondolom, ettől függetlenül még nagyon jót és kellemeset tudunk majd vitatkozni, nem mintha azokról a módosító indítványokról nem lehetett volna beszélni, amelyeket önök egyszerűen elimináltak ebből a Házból.
(Az elnöki széket dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném a segítségét kérni egy dologban. Ezek a módosító indítványok, ha úgy tetszik, már úgy sem helyesek, ahogy beadásra kerültek. A 83., 84. és 85. pontokban szerepelnek az én módosító indítványaim, és lőn csoda, a 85. pontban szereplő indítványomat a költségvetési bizottság támogatta.
Tisztelt államtitkár úr, ha címzett és céltámogatással elnyer egy pályázatot egy önkormányzat vagy egy kórház kórház-rekonstrukcióra, de az önrészből és abból a pénzből, amit a címzett támogatásból kapott, a rekonstrukciót nem tudja megvalósítani, akkor pluszpénzre van szükség. Tessék mondani, ha módosítják a bekerülési összeget, akkor miért csak azzal a pénzzel módosítják, amit a kormány elismer, és a hiányzó 300 millió forintból képviselői módosító indítványra 60 millió forintot megadott? Miért érzik úgy, ha abból a pénzből nem lehetett kivitelezni a rekonstrukciót, csak azt a részt kell elismerni, amit a kormány egyébként is elismert, azt a részt viszont be sem akarják írni, amit az önkormányzat hozzátett? Az eredeti szándékom az volt - s még ma is az, s arra kért meg polgármester úr a mosonmagyaróvári önkormányzat ülésén, hogy ezt az álláspontot képviseljem a Házban, s akkor én meg azt kértem tőle, hogy ő is tegye meg ezt velem, de ő nem teszi meg ezt velem, nem tudom, hogy miért -, hogy a hiányzó részt ismerje el a kormány.
(22.00)
Tudniillik az akkori rekonstrukciónál 7 százalékos önrészt vállalt az önkormányzat, 7 százalékos önrésszel lehetett volna megvalósítani a rekonstrukciót.
Ehhez képest, tisztelt államtitkár úr, az első lépés az, hogy az önkormányzat nem 7 százalékkal, hanem a módosító indítványban 14 százalékkal, menet közben az átvilágítás során kiderült, 21 százalékkal vesz részt a kórház rekonstrukciójában.
Az első és alapvető indítóok az volt, hogy ennek legalább azt a hányadát a kormány ismerje el, amivel egyébként drágább lett a kivitelezés. Ez nem azért volt, mert valamit elszámoltak volna, hanem mert menet közben kiderült, hogy még különböző dolgokat meg kell valósítani és a rekonstrukció enélkül nem fejeződhet be.
A dolog egyik része, hogy kérném én a kormányt, illetve kérnénk arra, hogy ezt a részt ismerje el, de ha már nem ismeri el, akkor viszont szerintem annyi kötelességünk minimum van, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy az önkormányzat saját részét a címzett támogatásnál igenis módosítsuk ugyanúgy, mint ahogy módosítjuk a kormány hányadát. Igenis álljon ott a címzett támogatásnál - szerződésmódosítás egyébként az is, hogy a 60 millió forintos plusz kormányösszeget betesszük -, akkor igenis álljon ott, hogy a korábban megszavazott 7 százalékos önrész helyett nem 7 százalék, hanem 21 százalék lesz.
Azt gondolom, hogy ez a jövőre nézve is nagyon fontos kitétel, hogy amikor a szakminisztériumok próbálják úgy beszorítani ezeket az összegeket a rekonstrukciónál, hogy elindul 4 milliárd forintról a rekonstrukció, aztán ennek csak a fele valósulhat meg, de nem mehet 2 milliárd forint fölé, leszorítjuk, akkor, igen tisztelt képviselőtársaim, igen tisztelt államtitkár úr, ez lesz a következménye minden egyes címzett támogatásnak, hogy gyakorlatilag az önkormányzatok bevállalják azért kisebb összeggel, hogy megvalósuljon valami az ott élők érdekében, majd amikor nem jönnek ki abból a pénzből, amelyet egyébként valóban bevállaltak, mert beszorították őket ebbe, akkor gyakorlatilag valahonnan elő kell teremteni a pénzt nekik. Mosonmagyaróvár esetében ez egy bizonyos tartalékból, illetve ingatlan értékesítéséből megvalósulhatott, de ez tömegesen előfordulhat a jövőben.
Úgyhogy tisztelettel az a kérésem… - még egyszer mondom: kapcsolódó módosító indítványt már benyújtottam, mert az átvilágítás során kiderült, hogy az az összeg, amit én a módosító indítványokban feltüntettem, 179 millió forintos többlet; ez gyakorlatilag nem 179 millió forintos többlet, hanem háromszáz-egynéhány milliós többlet. Úgyhogy, igen tisztelt államtitkár úr, arra kérem önt, hogy győzze meg a kormányát arról, hogy a költségvetési bizottság támogatásával egyezően támogassák ezt a módosító indítványt.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me