NAGY KÁLMÁN

Full text search

NAGY KÁLMÁN
NAGY KÁLMÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 1. pontjához szeretnék szólni. A törvényjavaslat 1. § (2) és (3) bekezdésének beiktatásával a kormánypártok néhány önkormányzat esetében eltekintenek a címzett támogatásokról szóló törvény egyes rendelkezéseitől; nevezetesen, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanra nem lehet támogatást adni, illetve, hogy vízjogi létesítési engedély kell a szennyvíz-beruházásokhoz. Az ajánlás 1. pontja szerinti módosító javaslatunk elfogadásával azzal a közelmúltban meghonosított szellemiséggel szakíthat az Országgyűlés, amely szerint a kormánypártok saját érdekeikhez igazítják a törvényeket.
Eddig példa nélkülinek számít az az elképzelés, amely szerint olyan önkormányzatok pályázatát is befogadta a kormány, amelyekre a címzett támogatásokról szóló törvény szerint nem lett volna módja. A törvénytervezet 1. számú mellékletében szereplő barcsi, makói, hatvani pályázatoknak a törvénytervezetben való szerepeltetésére nem lenne mód, ha az 1. § (2) és (3) bekezdései nem adnának felhatalmazást a törvény felpuhítására. A települések ugyanis a pályázat idején hatályos rendelkezések szerint nem is pályázhattak volna címzett támogatásra. Nem értünk egyet ezzel a gyakorlattal, ezért Kovács Zoltán és Kosztolányi Dénes képviselőtársammal indítványozzuk az 1. § (2) és (3) bekezdésének elhagyását, továbbá az 1. számú mellékletben szereplő 26., 37. és 74. sorszámú pályázatok kiemelését a törvénytervezetből.
Itt kívánom elmondani, hogy az önkormányzati bizottság ülésén a kormánypárti többség szavazatával ugyancsak a címzett támogatásokról szóló törvényre, illetve a kormányrendeletekre hivatkozva számos fideszes módosító javaslatot nem házszabályszerű kategóriába sorolt a bizottság. A törvény előtti egyenlő elbírálás elve alapján kérjük az előterjesztőt és képviselőtársainkat, támogassák az ajánlásban az 1. szám alatti módosító javaslatunkat.
Az ajánlás 6. pontjában a törvényjavaslat 4. §-ának módosítását javaslom. A törvényjavaslatnak ez a szakasza sorolja fel a címzett támogatások arányát települési szennyvízcsatorna-hálózat építése esetére. A törvényjavaslat csak 15 ezer fő alatti és 15 ezer fő feletti településkategóriákat említ. Indokoltnak tartom, hogy egy 2 ezer fő alatti lélekszámú településkategória is bekerüljön a törvénybe, s ezen kistelepülések támogatási aránya nagyobb legyen, mint a nagyobb településeké.
Javaslom továbbá, hogy ezek a települések, ha többcélú kistérségi társulás keretében valósítják meg a beruházást, a támogatási arányt 10 százalékponttal, ha pedig más önkormányzat tulajdonában lévő, érvényes üzemeltetési vízjogi engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító műre vagy folyamatban lévő állami főmű építéséhez csatlakoznak, a támogatási arány további 15 százalékponttal növekedjen.
A szennyvízcsatorna-hálózat megépítése a saját forrás hiánya miatt a kis lélekszámú településeken a legnehezebb. Az ingatlantulajdonok sem koncentráltan helyezkednek el, mint a városokban, hanem szétszórtan, ezért a hálózat építési költsége is nagyobb. A támogatási arány növelése esélyt adhat arra, hogy a kistelepüléseken is megvalósulhasson a komfortérzetet javító és környezetkímélő beruházás, ha pedig összefogással vállalják, hogy már meglévő vagy épülő műre csatlakoznak, a megkülönböztetett támogatás indokolt. A módosító javaslat illeszkedik a többcélú kistérségi társulások ösztönöző támogatási rendszerébe is. Kérem a kormányt és képviselőtársaimat, támogassák a javaslatot.
Hasonló irányú javaslatokat tettünk Kovács Zoltán és Kosztolányi Dénes képviselőtársaimmal az ajánlás 7. pontjában, a kistelepülések szennyvíz-beruházásának nagyobb arányú támogatására. Mindenképpen indokolt a 2 ezer lélekszám alatti települések támogatásának újragondolása és megkülönböztetett elbírálása.
Még egy módosítóról szeretnék szólni, de ez már nem fér ebbe bele.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me