MÁRTON ATTILA

Full text search

MÁRTON ATTILA
MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nemcsak a vihar szele volt erős az elmúlt hetekben Hajdú-Bihar megyében, de mostanában az államtitkárok érdeklődése is igencsak viharos a viharvert településeken. Ezzel még nem is lenne túlságosan nagy baj, de azzal már igen, hogy egy-egy államtitkári látogatás eredményeként a médiának megszülető PR-nyilatkozaton túl a települések lakói sajnos még nem túlságosan sok mindent kaptak kárenyhítésre, pénzt pedig a legkevesebbet.
A vihar után nem sokkal a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnök asszonya gyorssegélyt ígért a településeknek. Lassan már két hete, hogy a vihar végigvonult a megyén, és ma délelőtt tíz órakor kaptam az első visszajelzést a polgármesterektől, amely szerint a védekezésre elköltött önkormányzati pénzek egy bizonyos részét, egy kisebb százalékát kapták idáig csak meg az önkormányzatok.
Az elmúlt héten szerdán volt egy kormányülés, ahol az embereket megdöbbentette a kormány döntése, ugyanis az összességében 2 milliárd forint körülire értékelt összes kár helyreállításának az értékét a kormány 456,6 millió forinttal kívánja támogatni.
(16.50)
Abból is látszik, hogy a kormánynak nem sok gyakorlata van a válsághelyzetek kezelésében, hogy olyan feltételeket szabott a pénzek folyósítására, amelyek lényegében teljesíthetetlenek, és az önök által annyira hangoztatott eredeti állapot visszaállítása lényegében megoldhatatlan abban a pénzügyi konstrukcióban, amelyről önök nyilatkoztak, és amit mindenképpen az emberekkel szeretnének véghezvinni.
Mi úgy látjuk, hogy önök ismét csak beszélnek arról, hogy az embereknek segítséget nyújtanak, meglebegtetik a pénz lehetőségét, de valóban a hozzáférést a kárenyhítésre nem teszik lehetővé. Mi szeretnénk azt, ha önök a mindennapok gyakorlatához alkalmazkodó és törvényes megoldást is elfogadnának. A polgármesterek vetették fel az elmúlt napokban ezt a megoldást. Arra kérjük önöket, hogy támogassák, hogy az emberek minél szélesebb körben megkaphassák a kárenyhítést. Példa már volt erre, volt egy tiszai árvíz, amikor nagymértékű újjáépítésre volt szükség.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me