MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a kormányzat, ahogy az elmúlt nyolc-tíz évben történt, továbbra is a megelőzésre, a prevencióra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, hiszen a leghatékonyabb és nem elhanyagolható módon a legolcsóbb megoldása annak, hogy ezt a problémát kezeljük, hiszen még a kialakulása előtt akadályozza meg ennek a társadalmi problémának a kialakulását. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.
A megelőzés nem jelent tulajdonképpen mást, mint azt, hogy információt és tájékoztatást adunk, oktatjuk a fiatalokat, hogy milyen veszélyekkel jár a különböző függőségi viszonyok kialakulása. Lehet ez kábítószer, lehet ez alkohol, lehet ez cigaretta vagy bármilyen más függőség.
Természetesen olyan helyen kell elvégezni ezt a munkát, ahol a fiatalok tipikusan szívesen vannak, olyan módszereket kell alkalmazni, amelyeknek mentén a fiatalok szívesen szívják föl ezeket az információkat, hiszen a fiatalok speciális közönség, ahogy az imént is mondtam, nagyon nehéz lekötni az ő figyelmüket, és ha azt érzik, hogy nem őszintén beszélnek velük, ha nem hiteles és nem fogyasztható információkat kapnak egy hiteles személytől, akkor nagymértékben csökkenhet ennek a munkának a hatékonysága.
Éppen ezért a minisztérium számos olyan programot támogat, ami a fiatalok szabadidejének aktív eltöltésével kapcsolatos, és azokon a terepeken próbálunk információkat adni civil szervezetek segítségével, ahol a fiatalok tipikusan szórakoznak, ahol a szabadidejüket töltik, így például fesztiválokon az idén nyáron is támogatjuk civil szervezetek kábítószer-prevenciós tevékenységét.
De nagyon fontos azt is hangsúlyozni, hogy nem elég a fiataloknak információt, ismeretet átadni, nem elég a kábítószer-probléma veszélyeire felhívni a figyelmet, hanem egy pozitív alternatívát is kell adni a fiataloknak, egy stabil értékrendet, életcélokat és a szabadidőnek olyan eltöltését, olyan alternatívákat ehhez, mint amilyen például a sport tud lenni, vagy egy művészeti képzés, ami azáltal tud hozzájárulni az ő életükhöz, hogy kitölti azt, és egy olyan közösségbe helyezi a tevékenységüket, ami egy stabil és kiszámítható közeget jelent. Éppen ezért az állam ezt a feladatát nem tudja egyedül ellátni, ehhez szükség van a családra és a civil szervezetekre is, ezért működünk velük együtt szorosan ebben a kérdésben.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me