DR. DOBÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. DOBÓ LÁSZLÓ
DR. DOBÓ LÁSZLÓ, a honvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a honvédelmi bizottság ülésén kisebbségi vélemény megfogalmazódott, de én azt gondolom, ellentétben Vári Gyula bizottsági tagtársammal, hogy ez nemcsak elvi, hanem egyben szakmai jellegű kérdés is volt, és ezt szeretném önöknek elmondani, megindokolni, hogy miért.
Elsősorban valóban úgy éreztük, hogy ez a törvénymódosítás bizonyos szempontból indokolt, bár hozzáteszem, hogy az indokoltságát tekintve sem teljes körű. Tehát mi azt gondoljuk, hogy bizonyos fajta szabályozások, amelyek a '97-es törvény újragondolása esetén bekerülhettek volna még a törvénymódosításba, nem kerültek be ebbe a szövegbe.
Másrészről viszont úgy látjuk, igen álságos dolog az Európai Unióra, illetve a NATO-ra való hivatkozással privatizációs szándékot belecsempészni ebbe a törvénybe, Márpedig itt ez történt, tisztelt képviselőtársaim, méghozzá szakmailag sem teljes mértékben indokolható módon, hiszen a Budapest-Ferihegyi nemzetközi repülőtér vonatkozásában, a kizárólagos állami vagyon korlátozása tekintetében nem kaptunk rá pontos és teljes mértékben kielégítő választ, hogy miért csak a légi irányítással kapcsolatos vagyonelemek, ingóságok maradnak meg a kizárólagos állami tulajdonban, hiszen mi azt gondoljuk, hogy egyéb más olyan ingóságok is vannak ezen a területen, illetve ebben az épületkomplexumban, ami szükségeltetik ahhoz, hogy minden tekintetben a nemzetközi repülőtér megfeleljen a kor kihívásainak.
Azon túl egy nagyon fontos problémára szintén a bizottsági ülésen figyelem összpontosult, miszerint a jelen lévő szakértőtől azt tudtuk meg, hogy a vagyontárgyak szétválasztása, azoknak a rendeltetésszerű lajstromozása, a vagyonkataszter elkészítésével kapcsolatosan vannak még problémás kérdések, vagy legalábbis erre nem kaptunk kielégítő választ. Hozzáteszem azt, hogy nyilván nem a jelen lévő szakértőnek volt ez a feladata, hogy erre pontos választ adjon, de senki más nem képviseltette magát a bizottsági ülésen, tehát nem tudtuk mástól megkérdezni ezeket a dolgokat.
Úgy látjuk jelen pillanatban, hogy egy nagy fokú rendezetlenség uralkodik az rt. kezelésében lévő vagyontárgyaknál, legyen az akár ingó vagyontárgy. Amíg ez nem rendezett, és ennek a szabályai nincsenek megállapítva, ezek nem elfogadhatóak, addig úgy látjuk, hogy ez a privatizációs előkészület, amire ebben a törvényben most mód és lehetőség nyílik, igen nagy mértékű vagyonvesztést eredményezhet.
Mindezek alapján, még egyszer megismételve azt, hogy a bizottság ellenzéki tagjai, bár még egyszer hangsúlyozom, hogy bizonyos szempontból elfogadhatónak tartják a törvénytervezet előirányzat-módosításait, mégis úgy gondolják, hogy ezek nem teljes körűek, másrészről nem tartják azt indokoltnak, hogy nemzetközi kihívásokkal, jogharmonizációval indokolva privatizációs célokat rögzítsünk a légi közlekedésről szóló jogszabálytervezetben.
Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me