DR. ORBÁN VIKTOR

Full text search

DR. ORBÁN VIKTOR
DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Minden évben vannak különleges napok: az év utolsó parlamenti ülésnapja mindig ilyen. Ma van a 2005. esztendő utolsó parlamenti ülésnapja. Az ilyen napokon élesebbek a körvonalak, mintha jobban látszanának, áttetszőbbek lennének a dolgok. Így van ez ma is.
(14.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma választ kaphatunk egy fontos kérdésre, ma választ kaphatunk arra a kérdésre: támogatja-e az Országgyűlés, illetve ki támogatja a változást?
Az elmúlt hetekben a nemzeti konzultáció tapasztalatai alapján több fontos, az emberek mindennapi élete szempontjából fontos javaslatot nyújtottunk be a tisztelt Háznak. Benyújtottuk a nemzeti vagyonszerződést, amely lezárja a privatizáció korszakát Magyarországon, hiszen mi, magyarok (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi az, hogy “mi, magyarok”?) nem akarjuk elkövetni azokat a hibákat, hogy eladjuk a gyermekeink jövőjét. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi is magyarok vagyunk!) Benyújtottuk a nemzeti garanciatörvényt, amely garanciát nyújt az embereknek, hogy a jó dolgok, a közös vívmányok nem fognak megváltozni (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.), mert a jó dolgok, a 13. havi nyugdíj, a gyermekek utáni adókedvezmény, a 13. havi családi pótlék nem szabad hogy megváltozzanak. S benyújtottuk a luxusprofit elleni javaslatot, azért, hogy a villamosenergia-árak március 1-jétől 10 százalékkal csökkenhessenek. (Közbeszólások. - Az elnök csenget.) Benyújtottuk a munkahelygarancia-törvényjavaslatot a körbetartozások miatt elszabadult elbocsátási hullám megfékezése érdekében. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem szavaztátok meg!)
Ez a négy javaslat, tisztelt elnök asszony, együtt egy csomagot alkot: a Változás 2006 csomagot. A Változás 2006 csomagja a remény csomagja (Moraj a kormánypártok soraiban.), hiszen minden évben, minden választási évben nagy remények támadnak fel; remények, hogy a jó dolgokat megőrizzük, a rossz dolgokat pedig határozottan, mélyrehatóan és gyorsan megváltoztathatjuk. Ilyenkor, a választások évében azért támadnak fel a remények, mert mindenki szabadon választhat magának jövőt. Mindenki büszke lehet, felemelt fejjel járhat, mert ezekben az esztendőkben megtapasztalhatja, hogy szabad országban él, ahol ő dönt a jövő felől.
Tisztelt Képviselőtársam! A Változás 2006 csomag új lehetőségeket teremt Magyarország számára. Biztatom önöket, hogy szavazzák meg, szavazzuk meg együtt, teljes egyetértésben. A Változás 2006 csomag legfontosabb elemeit, azokat, amelyek a ma elfogadásra kerülő költségvetési törvényhez kapcsolódnak, módosító indítványok formájában benyújtottuk. (Moraj a kormánypártok soraiban.)
Ma tehát szavazni fog a tisztelt Ház, szavazni fogunk mindannyian arról, hogy a Változás 2006 csomag fontos elemeit elfogadjuk-e. Szavazni fogunk például az áfaszabályok megváltoztatásáról, hogy ne kelljen áfát fizetni a magyar kis- és középvállalkozóknak a ki nem fizetett számlák után. Szavazni fogunk az áfák határidőben történő visszafizetési lehetőségéről. (Fokozódó zaj. - Az elnök csenget.) Szavazni fogunk arról, hogy felemeljük az európai uniós nyertes pályázatok esetén fizetendő előleget 25 százalékról 50 százalékra, és szavazni fogunk arról a mai nap során, hogy a gyógyszerárak ne emelkedhessenek az inflációnál nagyobb mértékben.
Biztatni szeretném önöket, kedves képviselőtársaim: a korábbi pártvitákat magunk mögött hagyva, tegyük meg az utolsó ülésnapon azt, amit megtehetünk. Biztatom önöket, hogy mindannyian, együtt szavazzunk a változásra.
S végezetül engedjék meg, hogy minden parlamenti képviselőnek, külön a parlament elnök asszonyának és a kedves miniszterelnök úrnak, valamint családjaiknak sok erőt, jó egészséget, nyugodalmas, békés és boldog esztendőt kívánjak.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps az ellenzéki pártok és a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me