DR. SPIÁK IBOLYA

Full text search

DR. SPIÁK IBOLYA
DR. SPIÁK IBOLYA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Miután a kórház-visszafejlesztési törvényjavaslatról szóló egészségügyi bizottsági ülésről a miniszter úr negyven perc elteltével távozott, nem volt alkalmam feltenni a számomra és Békés megye számára is igen fontos kérdést, de úgy tűnik, most sem járok nagyobb szerencsével és sikerrel, mert a miniszter úr ismét nincs itt.
A kormány kapkodása és átgondolatlansága súlyos szakmai hibákhoz vezetett. Önök az egészségügyi ellátórendszer átalakításánál egyik legfontosabb célként a területi egyenlőtlenségek felszámolását, az egyenlő hozzáférés és kapacitás biztosítását jelölték meg. Nos, Békés megye vonatkozásában teljes kudarcot vallottak. A dél-alföldi régióban, Békés megyében a legalacsonyabb az aktív ágyak száma, és országosan is hátrányos helyzetben van. Engedje meg, hogy néhány tényszerű adattal támasszam alá állításomat. A dél-alföldi régióban az aktív ágyak aránya Békés megyében 22, Csongrád megyében 39, Bács-Kiskun megyében 39 százalék, míg a krónikus ágyak megosztása a régióban: Békés megyében 50, Csongrád megyében 20, Bács-Kiskun megyében 30 százalék.
Úgy tűnik, hogy a miniszter úr és szakértői elmulasztották a történelmi pillanatot, hogy a Békés megyét ért méltánytalanságot és aránytalanságot megszüntessék. Mint gyakorló orvos, a megye népegészségügyi helyzetét jól ismerem, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, megbetegedési és halálozási mutatói szerint az országban a legrosszabb helyen áll. Amennyiben az a cél, hogy a lakosság azonos szintű ellátásban részesüljön a régióban, a pályázható aktív ágyak csaknem felét Békés megyében kellene csoportosítani.
Tisztelt államtitkár asszony, szándékosság vagy szakmai hiba vezetett oda, hogy Békés megyében méltánytalanul (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) alacsony az aktív ágyak száma? Kívánnak-e tenni valamit ennek orvoslására? Várom megtisztelő válaszát.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me