DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Drámai hangú levelet kaptam választókerületemből egy háromgyermekes csornai főállású édesanyától, akinek középső kislánya súlyosan mozgássérült. Ebből idézek: “Az útiköltség megváltoztatása teljesen ellehetetlenítette a helyzetünket. Minden újabb rendelettel rosszabbul járunk. Dalmát csak személygépkocsival tudom szállítani, az utaztatása tömegközlekedéssel megoldhatatlan. Jelenleg csak a gyermekem útját térítik meg. Látatlanban hogyan dönthetik el a rendeletalkotók, hogy a mozgássérült gyermek egyedül vonatra ültethető, és majd odaér valahogy?”
És most lássuk, mi vezetett ahhoz, hogy ez a levél megszülessen! 2007. június 30-ig a gépkocsin szállított, súlyosan mozgássérült gyermek és kísérője is megkapta a kilométerenkénti 10 forint 50 fillért. Ez év július 1-jétől ezt az összeget önök a felére, bizonyos esetekben pedig a kétharmadára csökkentették. Több száz szülő van ma hasonló helyzetben, mint a levél írója. Nekik rendszeresen kell szállítani fogyatékkal élő gyermeküket gyógykezelésre. Munkát vállalni nem tudnak, minden idejüket a fogyatékkal élő gyermekük nevelése, gondozása tölti ki. A gyermeküket nem akarják intézetbe adni, mert úgy gondolják, a szülői szeretetet semmi sem pótolja. És igazuk van, tisztelet illeti őket ezért.
Önök a választási kampány során azt ígérték, hogy “növeljük azoknak a családoknak a mindennapi biztonságát, amelyek a köz segítsége nélkül nem tudnának egyről a kettőre jutni”. A rideg valóság azonban az útiköltség-térítés csökkentése.
Tisztelt Államtitkár Úr! Feledkezzünk meg - bár ezt még rövid időre sem szívesen teszem - a kérdés emberi, személyes oldaláról! Nézzük egy fogyatékkal élő gyermek nevelését mint egy egyszerű költségvetési tételt! Mi kerül többe az államnak: intézeteket, nevelőotthonokat fenntartani, vagy a fogyatékkal élő gyermeküket nevelő szülőket támogatni? Mekkora megtakarítást reméltek önök az útiköltség-térítés csökkentésétől? Olyan nagy bajban azért csak nem lehetünk, hogy a legrászorultabb honfitársaink helyzetét továbbrontsuk!
És engedjen meg még egy gondolatot az édesanya leveléből: “Az intézetben sajnos már vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei nem tudják megoldani az utazással járó költségeket, ezért már nem is hozzák őket gyógykezelésre.” Államtitkár úr, ugye nem ezt akartuk, ugye nem ezt akarták? Arra kérem önt, adjuk vissza a reményt és az esélyt ezeknek a családoknak, változtassuk meg a korábbi rossz döntést. Kérem, segítsen! (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me