DR. KINCSES GYULA

Full text search

DR. KINCSES GYULA
DR. KINCSES GYULA egészségügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőház! Interpelláló Képviselő Urak! Rendkívül fontos kérdést vetett fel a képviselő úr, ráadásul olyat, amiben nem egyszerű igazságot tenni. Hiszen ha az útiköltség-térítésben a szabályozás túlzottan szigorú, akkor nem tudja kezelni az életszerű helyzeteket, mindig találunk olyan példákat, akik ezzel igazságtalanul és méltánytalanul rosszul járnak, ha pedig túlzottan az élethez alkalmazkodó, azaz liberális, akkor jönnek azok a helyzetek, amikkel szembesülnünk kellett az elmúlt években, hogy indokolatlan kifizetések vannak.
Ezért változott, nem most nyáron, hanem az idén januártól az útiköltség-támogatási rend abban a körben, akik nem tudnak tömegközlekedési eszközzel közlekedni, és akkor került bevezetésre az a rend, amely szerint a biztosított vagy jogosult, illetve egy kísérője kilométerenként fejenként 10,5 forintot kapott indokolt esetben. Ez azt jelenti, hogy ha egyedül ment, akkor 10,5 forintot kapott, ha pedig kísérővel, akkor megkapta a 21 forintot, s ebbe viszont a kísérő önmagában is belefért mint indokoltság. Ezzel azok jártak rosszul, akik egyedül közlekedtek, mert képesek voltak önálló közlekedésre, ezért 2007. július 1-jétől valóban úgy változott a rendelkezés, ahogy a képviselő úr mondta, de fő szabályként ez nem a támogatás csökkentését, hanem egységesen a 21 forintra való emelését jelenti. (Dr. Pósán László: És hol van a pénz?) Elmondom.
Ennek ellenére ez a rendelkezés azért érint valóban hátrányosan egyes ilyen családokat - és e helyről is tisztelettel kell megemlékezni minden olyan családról, amelyik a fogyatékos gyermekét saját otthonában neveli -, mert a jelenlegi rendelkezés nem teszi lehetővé, hogy a biztosított vagy jogosult nélküli utazást is támogassa a társadalombiztosítás. Tehát amikor a gyermekkel együtt utazik a szülő, akkor arra megkapja az emelt összeget, de ha a gyermekért egyedül megy - mert nem tudja megvárni vagy a gyermek egész napos elhelyezésen van -, akkor az oda- és a visszautat valóban nem fizetik neki, amikor a gyermek nélkül utazik a szülő. Ebből fakad az a tény, amit a képviselő úr is mondott, hogy ezeket a családokat ez hátrányosan érinti.
Ezt a problémát úgy kívánjuk kezelni, hogy külön kell választani az egészségügyi gyógykezelési célú utazásiköltség-térítést, és ezt kell az Egészségbiztosítási Alapból fedezni, és arra a megemelt összeg megfelelő támogatást nyújt.
(15.00)
Míg ezekben az esetekben, amely nem alapvetően gyógyítási célú, hanem készségfejlesztő, képzési, nevelési, kvázi oktatási intézmény, ott az Oktatási Minisztérium keretéből kell ezt megoldani, más szabályozás alapján, lehetővé téve az ilyen életszerű helyzetek kezelését. (Derültség a Fidesz soraiban.) A benyújtott T/4221. számú törvénytervezet erre lehetőséget fog adni, és legkésőbb 2009. január 1-jéig ennek az átrendeződésnek végbe kell mennie. (Taps az SZDSZ soraiból. - Moraj az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me