DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A minisztérium feladatát a 162/2006. (VII. 28.) számú kormányrendelet írja elő. Ebben számos más feladat mellett szerepel a miniszter agrár-vidékfejlesztésért való felelőssége körében, hogy “közreműködik a rurális térségekkel és a kistelepülésekkel kapcsolatos politika kialakításában” - a 7. § g) pontja. Nem látom annak nyomát, hogy a minisztérium hogyan felel meg ennek a feladatának.
Az utóbbi időben hetente vettem részt olyan konferencián, találkozón, amely a faluról, a vidékről szólt, így azt is tapasztaltam, hogy a vidéken élők és a vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek is hiányolják a minisztérium ez irányú aktivitását. A kormány intézkedései a vidék életének minden színterén negatívan érvényesülnek. Talán már nincs is olyan vidék az országban, ahol ne zártak volna be kis- és középvállalkozói tej- vagy húsüzemet. A helyi út- és infrastrukturális beruházások, felújítások elmaradása már nemcsak nekünk, ott élőknek tűnik fel, hanem a világbanki szakértőknek is. Az intézmények leépítése, bezárása, az iskola, a posta, a vasút megszűnése és általában a települések, önkormányzatok ellehetetlenítése nem szolgálja a vidék fejlesztését és versenyképességét.
A minisztérium feladata lett volna, hogy ezeken a területeken is érvényesítse a vidékfejlesztés érdekeit. Bizonyára nehéz megküzdeni a pénzügyi és gazdasági érdekcsoportokkal, tárcákkal. Talán a kormányülésen mondják a miniszter úrnak, hogy az iskola, a közlekedés, az egészségügy nem tartozik a kompetenciájába. Lehet, hogy szorosan véve szakmailag ez így van, de ezen területek fontos részei a kistelepülésekkel kapcsolatos politika kialakításának. Így már az FVM is felelős az idevonatkozó kormányzati döntésekért. A vidékfejlesztésért is felelős miniszterként legalább azt el kellett volna érnie, tisztelt miniszter úr, hogy a kormány vidéket is érintő döntései előtt hatástanulmányokat készítsen arra vonatkozóan, hogyan érinti a vidék életét a döntés. Nem ismerünk ilyen hatástanulmányt. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatással lesznek a vidékre az úgynevezett reformok.
Nemcsak én hiányolom ezeket az elemzéseket, de az Állami Számvevőszék elnöke szerint sem gondolkodik a kormány társadalmi összefüggésekben, és hiányoznak a hatástanulmányok a törvényjavaslatok mögül. Az FVM-nek joga van, sőt kötelessége is a vidék érdekében fellépni. Nem tudom és kérdezem, mi az oka annak, hogy nem tesz, nem akar vagy nem tud megfelelő módon eleget tenni a minisztérium véleményem szerint rendeletben megfogalmazott feladatának.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me