SZETEY GÁBOR

Full text search

SZETEY GÁBOR
SZETEY GÁBOR, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, először a tényeket raknám rendbe, ugyanis szerintem ön nem a miniszter úrral, nem is velem, még csak nem is a Miniszterelnöki Hivatallal vitatkozik, hanem bizonyos értelemben a tényekkel.
A Miniszterelnöki Hivatalban az elmúlt évben, években jelentős szervezeti átalakítások mentek végbe, amelynek során a hivatal összlétszáma a számos többletfeladat ellátása mellett is csökkent, a szervezeti felépítés racionalizálásával pedig a főosztály-vezetői álláshelyek számát is jelentős mértékben, több mint 50 százalékkal csökkentettük. A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény a korábbi szabályozáshoz képest szigorúbb kereteket határoz meg a foglalkoztatható vezetők létszámára vonatkozóan és a vezetői szintek tekintetében. A szabályozásnak éppen az volt a célja, hogy a korábbi években jellemző túlzott vezetői arányt korrigálja.
A Miniszterelnöki Hivatal a központi közigazgatásban elfoglalt sajátos helyzetéből adódóan persze több állami vezetőt és vezető beosztású köztisztviselőt foglalkoztat, mint a minisztériumok, ebből következik a magasabb átlag. A kormány ugyanakkor arra törekszik, hogy a vezetői létszámot szigorúan a szükséges mértékhez igazítsa, elkerülendő a korábbi időszakok párhuzamos irányítási viszonyainak kialakulását, amelyek például a referatúrák működése idején fennálltak. A változások nyomán a Miniszterelnöki Hivatalban jelenleg 22 állami vezető és kormánybiztos, továbbá 26 főosztályvezető dolgozik, ez alig haladja meg a rendszeresített létszám 6 százalékát.
Ami azonban talán ennél is fontosabb, az az, hogy a közigazgatási szerveknél, így a Miniszterelnöki Hivatalban is az állami vezetők, valamint a köztisztviselők részére adható juttatások mértékét a jogviszonyukat szabályozó törvények tartalmazzák, amelyek meghatározzák az illetmény maximális mértékét. Ennek megfelelően a Miniszterelnöki Hivatalban is csak olyan mértékű díjazást fizet a munkáltató, amelyet a jogszabály lehetővé tesz. A kulcsszó azonban - amit a képviselő úr és a képviselő urak figyelmébe szeretnék ajánlani - az átláthatóság és a titoknélküliség. Itt, ebben rend van, és azért van rend, mert ez a környezet szabályozott. Gazdasági és - ha mondhatom így - HR-szakemberként egyaránt azt vallom, amit a gazdaság és a humánerőforrás-szakma: a transzparencia, az átláthatóság, a kiszámíthatóság a kulcs. És ez különösen így van a fizetési rendszerek esetében. Transzparens, átlátható rendszer melletti fizetésekre van szükség, és ahol lehet - sajnos a politika nem ilyen -, átlátható és kiszámítható teljesítményalapú jutalmazásra. Ezt tesszük.
Azt gondolom, hogy itt a politikusok, így önök is példát mutathatnának. A politika körüli pénzek rendbetétele, kifehérítése ugyanis eleddig az önök ellenállásán futott zátonyra. Igen, a képviselői költségtérítések régi és új rendszeréről beszélek. A régi trükközésekre és mutyizásokra ösztönző gyakorlatról, amit - amennyire tudom - önök védenek, és az újról, egy őszintébb, tisztább, korrektebb rendszerről, amelyet a miniszterelnök úr és a kormánypárti frakciók kínálnak. Úgy tudom, önök nem hajlandók engedni a kiváltságokból, és ragaszkodnak a számla nélkül felvett százezrekhez és milliókhoz. Szerintem ez a védhetetlen álláspont, de erre nem az a megoldás, hogy védekezés helyett támadnak. E pillanatban nem a MEH köztisztviselői tartoznak ugyanis erkölcsi elszámolással Magyarország felé, nekik ugyanis, mint látja, nincsenek titkaik, a jövedelmük, immáron teljesítményalapú jutalmazásuk - ami kimondottan a teljesítményhez kötődik, és differenciálásra épül - nyitott könyv Magyarország előtt. Remélem, hogy a politika is követi majd őket.
Köszönöm, hogy megtisztelt a figyelmével. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me