DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Végül is örülök annak, hogy a költségvetési bizottság álláspontja is elhangzott még az én felszólalásom előtt, de azért néhány apró adatot, amelyet sem az előterjesztők, sem a költségvetési bizottság előadója nem mondott el, azért szeretnék megosztani a nyilvánossággal.
(14.30)
A törvényjavaslat elfogadása esetén ugyanis az előterjesztők szándékai szerint a pártok állami támogatása háromszorosára emelkedne, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 2,5 milliárd forint/éves támogatásról 7,5 milliárd forintra emelkedne a pártok állami támogatása, illetve választási évben ez még további nagyságrenddel emelkedne, 10 milliárd forintot meghaladó összeg lenne a választási évben a támogatás, tehát ez egy igen lényeges eleme ennek a javaslatnak. Nagyon leegyszerűsítve a helyzetet, a Szocialista Párt azt javasolja, hogy úgy tegyük a kampányfinanszírozást tisztábbá és korrupciómentessé, hogy állami költségvetési forrásból garantáljuk a pártok bevételeit. Ez nagyon lényeges eleme ennek a konstrukciónak, és majd később erre szeretnék visszatérni.
Szeretném a Fidesz álláspontját azzal egyértelműsíteni, hogy szerintünk is változtatásra szorul a pártfinanszírozás rendszere, és szükség van arra, hogy módosuljanak ezek a szabályok. Azt kell mondanom, hogy a törvényjavaslatban foglalt részletes szabályok nagy részével egyet is értünk, de valóban van egy lényeges különbség a mi álláspontunk és a Szocialista Párt álláspontja között, mégpedig az, hogy mi azt mondjuk, hogy ezt a bizonyos korrupciómentes kampányfinanszírozást ne az adófizetők pénzének terhére tegyük, tehát ne a költségvetési forrást növeljük meg, hanem a pártok kampányköltségeit drasztikusan, radikálisan faragjuk le. A mi javaslatunk szerint a kampányköltségek csökkentése és az állami támogatások változatlanul maradása mellett elérhető az, hogy a pártok bevételeit, a bevételi forrásokat megszigorítjuk. Tehát nem szeretnénk az adófizetők pénzével úgy bánni, hogy a korrupciómentességnek az legyen az ára, hogy 7,5 vagy 10 milliárd forintjába kerüljön ez az adófizetőknek.
Megítélésünk szerint van alternatív megoldás és ezt az alternatív megoldást szeretnénk a figyelmükbe ajánlani, az egész parlament figyelmébe, tehát nemcsak a törvényjavaslatban megfogalmazott megoldással lehet eljutni a kívánatos célhoz, hanem úgy is el lehet jutni, ahogyan mi javasoljuk, amely szerint a politikai reklámok tiltását kellene kimondania a törvénynek.
A törvényjavaslatban egyébként van egy erre utaló szabály, mégpedig az, hogy a kampányidőszakot ugyan nem kívánja rövidíteni a törvényjavaslat, de az elektronikus médiumokban folytatott kampányra csak a kampányidőszak három hetében lenne lehetőség, és tudjuk, hogy nagyon drága kampány az elektronikus kampány. Látok elmozdulást az MSZP álláspontjában abba az irányba, hogy csökkenjenek a reklámköltségek, de a mi álláspontunk határozottan az, hogy ezeket radikálisan csökkenteni kell, ezért szorgalmazzuk azt, hogy a politikai reklámokra vonatkozóan legyen világos tiltás.
Azt javasoljuk, hogy amellett, hogy nem emelkedik a pártok állami támogatása, a hagyományos kampányeszközökre vonatkozóan, mégpedig a közvetlen választói és a jelölt közötti kapcsolatokra vonatkozóan egy új törvényt alkossunk, mégpedig a politikai közvetlen tájékoztatásról szóló törvényt. Ez a törvény biztosíthatná azt, hogy mihez van joga a pártoknak és a jelölteknek, milyen módon tudnak eljutni a választópolgárokhoz, és a választópolgároknak pedig természetesen arra lenne garancia, hogy csak a törvényben előírt módon lehet őket megkeresni, és nem lehet zaklató jelleggel felkeresni őket.
A kampányszámla intézményével egyetértünk, és nemcsak hogy egyetértünk, hanem tulajdonképpen mi is szorgalmaztuk azt, hogy a kampányszámláról kerüljön a kampányköltség kifizetésre, ezzel ellenőrizhetővé és átláthatóvá téve azt. Ugyanígy egyetértünk azokkal a megoldásokkal is, amelyek a bevételeket csökkenteni kívánják, a pártok bevételi forrásait kívánják megszűrni.
De ahogyan említettem, itt lényeges különbség az, hogy mivel ellensúlyozzuk ezt a szigorúságot. Annak érdekében, hogy tisztán lássák, hogy mi milyen megoldást javaslunk, rövidesen beterjesztjük az Országgyűlésnek azt a törvényt, amely alapján szerintünk olcsóbban és mégis demokratikusabban lehetne választási kampányt tartani Magyarországon. Ezért azt javaslom, hogy ezt a törvényjavaslatot, a mi általunk benyújtott komplett törvényjavaslatot majd együtt kezeljük ezzel a most futó törvénnyel. Lehet, hogy a kettőből lehet egyet gyúrni, ha nincs nagy különbség közöttük, akkor biztosan lehet egy törvényt alkotni. Azt azonban változatlanul fenntartjuk, és egyelőre nem tudtak a kormánypárti képviselők meggyőzni arról, hogy az állami költségvetési támogatás háromszorosára vagy négyszeresére emelése nélkül is el lehet jutni a korrupciómentes kampányfinanszírozáshoz; ennek az ellenkezőjéről egyelőre nem tudtak meggyőzni.
Kérem, hogy fontolják meg érveinket, és kérem, hogy fontolják meg majd azt a törvényjavaslatot, amelyet benyújtunk a Háznak.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me