JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Képviselőtársaim! Nagyon sajnálom, hogy Varga képviselő úr csak most érkezett a parlament ülésére. Én húsz percben próbáltam fejtegetni (Domokos László: Szörnyű is volt!), és néhány tévhitet eloszlatni, ami a magyar önkormányzati rendszerrel kapcsolatban gyakran elhangzik.
Megint azt mondta, kétszer is, hogy felélték a vagyonukat 2006-ban. Képviselő úr, ha elolvasta a jelentést, akár a számvevőszékit, akár a törvényjavaslatot, ebben szám szerint benne van - még egyszer elmondom -, hogy 4,4 százalékkal nőtt az önkormányzatok vagyona, 2006 végén meghaladta a 10 299 milliárd forintot. Képviselő úr, ezek a számok ma már összehasonlíthatók! Ön tudja, mert önnek tudnia kell, hogy a 2000-es évek elején volt egy vagyoni értékelés. Abban az önkormányzatok nagyon sok évet csúsztak, hogy mikor értékelték fel ténylegesen a vagyonukat, de 2006-ban ilyen már nem volt. 2006-ban az önkormányzatok nem felélték a vagyonukat, hanem növekedett a vagyonuk. (Babák Mihály: Eladósodtak!)
Az eladósodással kapcsolatban mondom, mert valószínűleg a képviselő úr is kicsit később jött be: 2006-ban az önkormányzatok eladósodása növekedett, de hogy mekkora ez az eladósodás, például ha az államháztartás egyéb alrendszereihez nézzük, akkor ez nem sok még. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Babák Mihály: Ahhoz képest igazad van!) Képviselő úr, a tendencia az, ami figyelemreméltó - a képviselő úr is kap szót, ha kér szót -, és a számokból induljunk ki! Ma napirenden a 2006. évi költségvetés zárszámadása van, meg kell nézni, hogy miből adódik és hogyan. (Domokos László: Az egészségügyről van szó, csak jelzem!) Én igyekeztem elég hosszasan erről beszélni, még egyszer tudunk róla szót váltani.
Varga úrnak viszont azt a részét köszönöm, amikor azt mondja, hogy nekünk, a parlament felelőssége az, hogy milyen törvényeket hozunk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és hogy mindenütt biztosítsuk a lakosságnak azt, hogy az önkormányzatoknak legyen lehetősége a közszolgáltatásokat minél jobb színvonalra tenni. Azt gondolom, hogy ebben közös véleményen vagyunk. (Az elnök csenget. - Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Babák Mihály: Nem adtok hozzá pénzt!)
Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me