KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY (MSZP): Köszönöm szépen. Én alapvetően a honvédelem kérdésével szerettem volna foglalkozni, de mivel egyéni képviselő vagyok, így az önkormányzati költségvetés is fontos kérdés számomra. Engedjék meg, hogy azt a vitát, ami itt kialakult, persze eldönteni nem akarom, de legalább véleményt mondjak; valóban vannak olyan települések, amelyek a földrajzi helyzetüknél fogva nehezebben tudják az ipart megfogni, nehezebben tudnak új vállalkozásokat kezdeni.
Itt példaként említeném Kisbér városát, amely pontosan 2006-ban egy kórházberuházás révén több mint 2 milliárd forintot kapott, egy műemlék-felújítás révén közel másfél milliárdot kapott, de azt kell mondanom, hogy a város rossz gazdálkodása ezeket a lehetőségeket nem tudta megbecsülni. Nem tudta megbecsülni azon egyszerű oknál fogva, mert a helyrehozott királyi lovardában nincsenek rendezvények, ami valamilyen módon bevételt eredményezne, a város működésében olyan gazdasági elképzelések, amelyek hosszú távra szólnának, nem nagyon érzékelhetők. Vagyis azt gondolom, kell arról is beszélni, hogy a költségvetés mellett bizony a rosszul gazdálkodó önkormányzatok kárt tudnak okozni a költségvetés számára.
Kisbér városa a múlt héten fizetett ki félévnyi gázelmaradást, majd’ valamennyi közintézményében el volt zárva a gáz. A polgármester asszony válasza az volt nekem, amikor megkérdeztem, hogy ez a helyzet hogyan állhat elő, hogy mondjam meg a kormánynak, mondjam meg a parlamentnek, mondjam meg az Önkormányzati Minisztériumnak, hogy ne vonjanak el annyi pénzt a szociális, egészségügyi és önkormányzati fejezetben, és akkor ki fogják tudni fizetni a számlát. Csak akkor azt kérdezem, hogy amikor a kistérségen keresztül lehetőséget adunk, hogy például a szociális otthon működtetésével évi több tíz millió forintot kapjanak, miért nem egyezik bele az önkormányzat, hogy a kistérség vegye át, amikor az iskolák társulás formájában való támogatása most megtörténne, akkor ez az önkormányzat miért zárkózik el. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Valószínűleg azért, hogy tudjon ujjal mutogatni a kormányra, hogy lám, nem adtok nekünk pénzt, de ők nem használják ki a lehetőségeket. (Babák Mihály: Mert nem olyan hülyék.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me