KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, kifejezetten szakmai kérdés az iparűzési adó szabályrendszerének a kialakítása. Először is azt szeretném mondani, hogy az iparűzési adó az adott településeken nem magától nő. (Közbeszólás: Akkor már nem ő lesz a polgármester!) Kérjen szót, képviselő úr! (Derültség.) Én még akkor is polgármester leszek, amikor már ön itt nem ül a parlamentben, erről szeretném megnyugtatni. (Domokos László: Ó, de beképzelt!) Szeretnék visszatérni az iparűzési adó kérdésére. Tehát ez nem magától nő. Nyilvánvalóan vannak a településeknek adottságaik, amiről, mondjuk úgy, nem tehetnek, a tőkét vonzza magának a településnek az elhelyezkedése, jó földrajzi adottsága, ez kétségtelen, de akkor figyelembe is kell venni, hogy vannak olyan települések, ahová pedig hiába csinál bármit az adott önkormányzat, polgármester, nem tudja odavinni a tőkét.
Ebből következően nem lehet az az eszközrendszer a gyengébb adottságú önkormányzatok segítésére - és elismerem, hogy erre szükség van -, hogy ott, ahol az iparűzési adón keresztül lesznek érdekeltek az önkormányzatok abban, hogy mindenféle fejlesztést támogassanak, próbálják meg elősegíteni, próbálják úgy szervezni a befektetéseket vagy a beruházásokat, hogy az vonzó legyen a tőke számára, szóval, nem lehet visszafogni ezeket a településeket vagy térségeket a fejlesztésben.
A különbség az önkormányzatok között meggyőződésem szerint nem azért alakult ki, mert egyik helyen jelentősebb az iparűzési adó, a másik helyen pedig kevesebb. Meg kellene nézni az önkormányzati finanszírozási rendszert, kívül az iparűzési adón, hogy vajon milyen ellentmondásokat hordozott az elmúlt 15-16 évben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és ebből következik az a különbség, amit nekünk nyilván kezelni kell.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me