KONTUR PÁL

Full text search

KONTUR PÁL
KONTUR PÁL (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Az oktatás minőségéről beszélt államtitkár úr is. Megmondom, hogy mi a probléma a minőséggel. Először is - ahogy Hoffmann Rózsa képviselő asszony elmondta - Franciaországban Sarkozy úrnak meg Ségolčne Royalnak a programjában is 17 fős osztályok voltak és négyszáz fős iskola azért, mert ott le lehet követni egy gyereket. Egy pedagógus ott tud oktatni, és tud eredményt elérni. Amikor ma a fiatalok 30 százaléka elismerten funkcionális analfabéta, mamutiskolákat hozunk létre, ahol 36 fős osztályok vannak. A főnököm felesége is 36 fős osztályban oktat, és nem tudja elmagyarázni a gyereknek a feladatot. Azt mondja, nézd meg, hogy mi a feladat. Kiosztja a feladatot, és a gyerekek nem tudják a számítógépről leolvasni, hogy mi a feladat. Amikor elmondja nekik, akkor pillanatok alatt megoldják a feladatot.
Mi a probléma? Az, hogy nem tudnak olvasni, nem tudnak számolni, rossz a szisztéma. Hogy lehet oktatni egy olyan osztályban, ahol ekkora akadályok vannak, amit görgetnek maguk előtt, és utána ezek a gyerekek fognak kiesni az oktatásból, nem tudják az iskolát rendesen elvégezni, és utána munkanélkülivé válnak? Nem tudják se a szakiskolát elvégezni, se semmit, mert nem tudnak tanulni. Azért nem szeretnek olvasni, mert nem tudnak, nem értik, hogy miről szól a történet. Hogy tud egy pedagógus ilyen körülmények között 25-36 fős mamutosztályban tanítani? Hogy lehet ott minőségi oktatásról beszélni?
Lehet akármilyen reformnak nevezett dolgot csinálni, de ott nem jön ki értelmes, jó, nagy tudású gyerek. Klebelsberg Kunó ezek hallatán forog a sírjában, amit most tapasztal. Ez biztos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me