DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Még egy további adalék az elmondottakhoz. Azt is tudni kell képviselőtársaim, hogy ebben a konstrukcióban, ami itt elfogadásra készül, a köztársasági elnök kinevezési aktusának érvényességéhez a miniszterelnök ellenjegyzése lesz szükséges. Ez nincs benne a törvényben, nem is kell, hogy benne legyen, hanem következik az alkotmányból, amely felsorolja a köztársasági elnök hatáskörébe tartozó azon ügyeket, amelyekben az államfő intézkedésének érvényességéhez a kormány valamelyik tagjának az ellenjegyzése szükséges, majd az alkotmány itt, a felsorolásnál utolsó esetként említi azt, amikor a köztársasági elnök számára egy más törvény teremt valamilyen hatáskört.
Vagyis az alkotmány generálisan úgy rendelkezik, hogy minden későbbi törvényalkotás, amely bővíti a köztársasági elnök hatáskörét, és amelyben a kormányfő személyi kérdésekre vonatkozó kinevezési jogkörrel rendelkezik, illetőleg - hogy pontosítsam saját magamat - bármilyen hatáskör, amit törvény megállapít a köztársasági elnök számára, csak miniszterelnöki vagy a kormány valamely más tagja általi ellenjegyzés mellett érvényes.
Tehát, amire Hargitai képviselőtársam utalt, az még formálisan is meg fog jelenni az aktusban, mert a köztársasági elnök kinevezési aktusa nem lenne érvényes, ha azt a miniszterelnök nem jegyezné ellen. Szó sincs tehát osztott hatáskörről, arról van szó, hogy itt a köztársasági elnökre egy protokolláris szerep hárulna. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me