ALMÁSSY KORNÉL

Full text search

ALMÁSSY KORNÉL
ALMÁSSY KORNÉL (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tegnap a közszolgálati adó heti politikai magazinműsorában Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tévénézők előtt beismerte, hogy a baloldali oktatáspolitika az elmúlt öt évben csődöt mondott. Beismerte, hogy öt évvel ezelőtt egy átlagos magyar iskola közelebb volt Európához, mint most. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Így van!) Beismerte, hogy ma az általános iskolás gyermekek alapképességei - írás, számolás és szövegértés - területén egyértelműen visszaesés tapasztalható az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest.
A kormánynak a fenti eredményeket úgy sikerült elérnie, hogy az elmúlt öt évben elvileg nőttek az oktatási fejlesztésre fordítandó források, és az egy tanárra jutó gyerekszám kezdi elérni a nyugat-európai szintet, egyszóval az infrastrukturális mutatók pozitív irányba változtak állítólag.
Mi lehet a háttérben, kérdezhetnénk, ha maga a miniszter úr a tegnapi nyilatkozatában nem adná meg azonnal a választ erre a kérdésre. A válasz egyszerűen és tömören: az oktatást szétziláló reformkapkodás. Bővebben a miniszter úr szavaival: túlságosan sok olyan helyi és országos döntés született, amelyek ellentmondóak voltak egymással, amelyek megszüntették azt a légkört, amit egy jó pedagógus egy tanteremben, amikor együtt van húsz diákkal, meg tud teremteni. Túlságosan nagy a bürokrácia, és le kell venni minél több terhet a pedagógusokról.
Erre azt is mondhatnánk, bárcsak az oktatáspolitikában se csináltak volna semmit, de sajnos csináltak. Ennek eredménye a magyar közoktatás példátlan hanyatlása. Mi nem kételkedünk abban, hogy fontos dolog például a digitális táblák kérdése, de ha az oktatási kormányzat elismeri, hogy ötéves tevékenykedése az oktatás két fő feladatában, a mindennapi élethez szükséges képességek elsajátításában, illetve a társadalmi környezetből adódó különbségek mérséklésében csak ártott, akkor erre csak azt mondhatjuk, hogy Hiller István már a tanévnyitón megbuktatta magát és a kormányzati oktatáspolitikát. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Úgy van!)
A Magyar Demokrata Fórum azt kérdezi, hogy meddig tarthat ki (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a kormány a saját bukott oktatáspolitikája mellett.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me