ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Különösen megtisztelő a minisztérium számára, hogy a képviselő úr és az MDF egésze ilyen figyelemmel követi a minisztérium vezetőinek nyilatkozatait. Az nyilván kicsit kevésbé örvendetes, hogy a miniszter úr nyilatkozatából, úgy tűnik, a képviselő úr csak bizonyos elemeket ragadott ki, és talán kevésbé volt alkalmas, mint hajlandó arra, hogy összefüggésekben vizsgálja ezt a nyilatkozatot.
Hadd emeljek ki néhány tényt az oktatás területéről, amelyeket nem árt, ha a képviselő úr is ismer, és azt remélem, hogy el is ismer. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy az oktatás - és ezt a képviselő úr bizonyára jól tudja - egy olyan folyamat, ahol a változások, a bevezetett intézkedések bizony csak hosszú évek múltán érik el az eredményüket. Mert amikor most például arról beszélünk, hogy milyen eredményt érnek el a magyar diákok 15 éves korukban, tehát nyolc év elvégzése után a nemzetközi vizsgálatokon, akkor bizony azok a diákok, akik ezeken a vizsgálatokon ma részt vesznek, olyan diákok, akik az iskolarendszer logikája szerint valamikor ’97-98 körül iratkoztak be ezekbe az oktatási intézményekbe.
Ez azt is jelenti, képviselő úr, anélkül, hogy nagyon részletesen vitatnám az ön állításait - a viszontválaszban talán majd lesz rá mód -, hogy amikor az oktatási folyamatokat egy 2003-ban vagy 2005-ben elvégzett vizsgálat alapján elemezzük, akkor bizony érdemes hosszabb távon elemezni. Ha az oktatásban szeretnénk eredményeket elérni, akkor egyfajta politikai türelem és konszenzuskeresés is szükséges. Nem szerencsés az a fajta megközelítés, amelyik úgy tesz, minthogyha egy év helyes oktatáspolitikája vagy akár négy év oktatáspolitikája egyik pillanatról a másikra megváltoztathatná az oktatás helyzetének egészét.
Hozzá kell tennem, hogy a kompetenciaalapú vizsgálatok is azt mutatják, hogy azokon az évfolyamokon már megkezdődött a javulás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), amelyek alacsony évfolyamok, például a negyedik évfolyamon, de kétségkívül sok teendőnk van még, ebben egyetértünk. (Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me