NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Mint ahogy ön is utalt már rá, arra kényszerültünk, hogy a hét végén lemondjuk a külügyi bizottság és a szlovák külügyi bizottság találkozóját, mint ahogy az osztrák külügyi bizottság is arra kényszerült, hogy lemondja hétfőre tervezett találkozóját a szlovák külügyi bizottsággal. Megjegyzem, hogy ízléstelen pártpolitika helyett - mint ahogy napirend előtt is hallhattuk - helyes, ha közösen gondolkozunk, hogy mi a kormány és a magyar politika feladata.
A kollektív bűnösség elve, illetőleg a hontalanság éveinek az időszaka a magyar-szlovák kapcsolatok legsötétebb időszakát jelentik. Állampolgárságuktól fosztottak meg több százezer embert, megfosztották őket a vagyonuktól, több mint 40 ezer embert deportáltak Csehországba, majd a magyar-szlovák lakosságcserének is az alapját képezte, és mind a mai napig bírósági döntések alapját képezi a beneši dekrétum. A szlovákiai református egyház kárpótlási folyamatban való diszkriminációja közvetlenül a beneši dekrétumokra történő hivatkozással zajlik.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Fontosnak tartom, hogy ebben a helyzetben Magyarország és Szlovákia ki tudjon kerülni a kölcsönös vádaskodások mókuskerekéből. Úgy vélem, Magyarországnak itt az ideje, és eljött a megfelelő helyzet, hogy nemzetközi fórumokon fel kell lépnie, ezért azt a kérdést tenném fel önnek, hogy milyen lépéseket tervez a magyar kormány nemzetközi fórumokon a Szlovákiában elfogadott Beneš-dekrétumok ellenében, különösen mit tervez az Európai Unió keretei között.
Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
(16.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me