ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár: (Mikrofon nélkül.) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! (Közbeszólások.) Elfelejtettem hangot adni magamnak, de nem késő. (Feltűzi a mikrofont.)
Szóval, tisztelt képviselő úr, a tavalyi ősz folyamán a képviselő úr is - hozzáteszem, a Pedagógusok Szakszervezete is - fölhívta a kormány figyelmét arra, hogy az augusztusban megszületett kormányrendelet - a közalkalmazottak jogállásának különös kérdéseit taglaló 138. számú kormányrendelet - szabályai úgy sikerültek, olyanok lettek, hogy bizony az intézmények számára olyan adminisztrációs terhek keletkeztek, amelyeket jelentős részben a pedagógusokra hárítottak át, és amelyek a kéthavi időkeret, a közoktatási törvény módosításában szereplő szabályaihoz igazodva egy meglehetősen részletes munkaidő-nyilvántartás elkészítését tették kötelezővé a pedagógusok számára.
Hozzáteszem, hogy a kéthavi időkeret kapcsán szintén más problémákat is jeleztek mind a pedagógus szakma képviselői, a szakszervezetek, mind pedig a mindkét oldalon ülő országgyűlési képviselők. Elsősorban azt, hogy sok olyan, az iskolai élethez kötődő elfoglaltság van a tanulmányi kirándulástól a múzeumlátogatásig, amely bizony hozzátartozik az iskolai élethez, de a kéthavi időkeret szabályai között nem elszámolható.
A képviselő úr kérdésére is azt ígértük, hogy ezt a kérdést a lehető leggyorsabban rendezzük. Ennek következtében született meg egyrészt a közoktatási törvénynek egy olyan módosítása, amely pontosította az időkeret kiszámítására vonatkozó szabályokat, és lehetővé tette, hogy az intézmény számára ne legyen szükség arra, hogy minden időkeretet beleszámítsanak; magyarul, hogy a más iskolai feladat miatt elmaradó órákat be lehessen számítani, ezt lehetővé tette. Másrészt pedig december 23-án - a képviselő úr is említette a karácsonyt - jelent meg a 138-as kormányrendelet módosítása, amely (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megszüntette ezt az adminisztrációs terhet, egyértelművé tette, hogy semmilyen többletadminisztrációra nincs szükség.
(16.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me