BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Paizs képviselőtársam két dolgot összekevert, biztos, hogy csak a hozzászólás hevében, de azért jó tisztázni. Az a vélekedésünk, képviselő úr, hogy a Munkaerő-piaci Alap forrásait lehetőség szerint aktív eszközökre igyekezzünk felhasználni. Az egy másik kérdés, amiről ön beszél, hogy a tb-járulék csökkentésével vagy a munkaerő járulékainak költségcsökkentésével a munkaerőpiac fehéredik-e, szürkül vagy feketedik.
Tisztelt Képviselőtársam! Nézze meg az ön bérjegyzékét itt a Parlamentben. 60 százalék adót és járulékot fizet ön. Mennyit fizet a munkaadója? Hatalmas összeget! Nyilvánvaló, tudjuk azt is, hogy a jelenlegi munkanélküliség nem igazi munkanélküliség, mert lehet, hogy mellette nem legalizált foglalkoztatás húzódik meg. Alkalmasint tisztulna a munkaerő-piaci helyzet, és ezt most is állítjuk, hogyha különböző járulékokat a kormány csökkentene. Ezáltal a járulékfizetési hajlandóság is növekedne.
Képviselő úr, nem lehet a kettőt összetéveszteni. Nyilvánvaló, hogy a szakképzetlen munkaerő elhelyezkedése végtelenül nehéz, és ebben nagyon helyes a képzés, az átképzés és az aktív vagy a passzív eszközök alkalmazása is a képzésekben. Tehát mi nem ellentmondunk egymásnak, csak két különböző dolgot; a krumplit meg az uborkát nem kell összehasonlítani. Egy dolog, hogy mire használjuk fel azt a forrást, amit befizetünk mint munkaadó és munkavállaló, a másik dolog pedig az, hogy jelenleg Magyarországon iszonyú magas a munkaerő ára; egyrészt a dolgozónak, mert hatalmas az elvonás, és egyre többet kér a kormány tőlünk öngondoskodásban, adó fejében, még azt is megmondja, hogy gondoskodjunk magunkról, személy szerint önnek is 60 százalékot vonnak le. A másik dolog pedig, hogy csökkenteni lehetne a járulékokat, fehéredne a foglalkoztatás, és tisztább képhez juthatnánk, és több lenne a befizetés. Ezt a két dolgot nem illik összekeverni.
Köszönöm, hogy szólhattam, és bocsásson meg.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me