PAIZS JÓZSEF

Full text search

PAIZS JÓZSEF
PAIZS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Egy más téma kapcsán, a T/2082. számú napirendi ponthoz jöttem előzetesen, de örülök annak, hogy részt veszek ebben a vitában. Azt gondolom, hogy Babák képviselőtársammal, polgármestertársammal, a térségi társulási kollégámhoz hasonlóan egyazon véleményen vagyunk. Tavaly is előjött ez az aktív foglalkoztatási mizéria, akkor, amikor a Fidesz meghirdette, hogy 10 százalékponttal csökkentsük a társadalombiztosítási járulékot, és akkor minden rendjén megy.
Hadd mondjam el, hogy egy olyan kistérségből jövök, a szigetvári kistérségből, ahol a munkanélküliség elég magas, a szomszéd az Ormánság, ahhoz mért 26-28 százalékos munkanélküliséggel kínlódunk. Most egy jó kádi vagy döntnök módjára mondhatnám, hogy mindenkinek igaza van. De egy nagyon klasszikus példán hadd mutassam be, hogy mennyire eltérő a helyzet. Nem az a gond, hogy egyetértünk vagy nem értünk egyet az aktív foglalkoztatás kérdésében, hanem a hogyanján kellene gondolkodni.
Ebben a kistérségben és a választókerületben körülbelül 3500 a munkanélküli decemberben, ez júniusra valamelyest csökken, hála istennek, a közmunkaprogramoknak. Megvizsgáltam az elmúlt évben, a munkanélküliek jelentős többsége, 90 százaléka a nyolc általánost nem fejezte be. Majd felhívtam a cégeket, olyan cégeket, amelyek kétkezi munkásokat is alkalmaznak, hogy alkalmaznának-e csupán amiatt, mert csökken a társadalombiztosítási járulék - itt csatlakozom, kapcsolódom az aktív munkaeszközökhöz -, munkanélkülieket. A válasz az volt, hogy nem. Ugyanis a hajtóerő manapság már nem a kétkezi munka, tisztelt Babák úr, hanem amire Czomba képviselőtársam is utalt, a képzett munkaerő és az a technikai, technológiai fejlesztés, amely lezúdult Európába és a világba.
Abban tessenek segíteni, hogy hogyan találjuk meg az aktív munkaeszközök párosításához a munkaerőt, főleg annak a munkaerőnek a foglalkoztatását, amelynek képzettsége nagyon alacsony szintű. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me